Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
πανιά windpaddle
#1
Έχει κανείς δοκιμάσει τα πανιά της http://www.windpaddle.com/;

Δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία από ιστιοπλοϊα αλλά φαίνονται καλά για βοήθημα όταν ο άνεμος είναι πίσω και εξαιρετικά εύκολα στη χρήση, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε μετατροπή στο καγιάκ.
Reply
#2
Χρόνια πολλά.Καλύτερο με την ένοια της ευελιξίας θεωρώ το V sail σε προσαρμοσμένο μέγεθος.
Μήτσος.
Reply
#3
Παναγιώτη χρόνια πολλά και γενικώς χρόνια πολλά σε όλους τους κωπηλατούντες.
Το Windpaddle καθώς και ο κινέζικος κλώνος του λειτουργεί περίπου στις γωνίες του V-sail απ΄ότι φαίνεται στα video του κατασκευαστή. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά παρατηρώντας τα video έχω την αίσθηση ότι έχει ένα μειονέκτήμα συγκριτικά με το V-sail.
Για να κρατηθεί φουσκωμένο εν πλώ και να μην λαστιχάρει πάνω κάτω χρειάζεται να κρατάς τα δύο πάνω σκοινιά του με το ένα χέρι που σημαίνει ότι εκτός απο κόπο πρακτικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις παράλληλα και το κουπί.
Άρα για να διορθώσεις την πορεία σου πρέπει το σκάφος να διαθέτει τιμόνι αλλιώς θα ταλαιπωρείσαι χωρίς αποτέλεσμα.
Και δεν μιλάμε να χρειαστείς στήριξη από απότομη σπηλιάδα!!!!
Επίσης εάν δεν το κρατάς χαμηλώνει προς το ντέκ και ο κωπηλάτης του κρύβει αρκετή επιφάνεια από τον άνεμο.
Θα πρότεινα να παρατηρήσεις κάπως τα video γιατί μπορεί να κάνω εγώ λάθος.
Όποτε θέλεις επίσης να κανονίσουμε να δοκιμάσεις το V-sail.
Reply
#4
Χρόνια πολλά σε όλους.

Δυο λόγοι που είμαι σκεπτικός για το v-sail είναι οι εξής:
1. Το σημείο που ο άνεμος ασκεί δύναμη στο πανί είναι αρκετά ψηλά με αποτέλεσμα, κατα τη γνώμη μου, να αυξάνει τον κίνδυνο ανατροπής. Στο windpaddle είναι πιο χαμηλά και σε περίπτωση ριπής το πλαίσιο έχει ελαστικότητα και αφήνει τον άνεμο να γλυστρίσει από μέσα χωρίς να σε τουμπάρει (έτσι τουλάχιστον λένε οι κριτικές που έχω διαβάσει).
2. Το καγιάκ μου είναι πτυσόμενο και δεν έχει σταθερό σημείο στήριξης στο κατάστρωμα. Δεν μπορώ να κολήσω ή να βιδώσω τίποτα. Πως στερεώνεται η βάση του καταρτιού στο υφασμάτινο κατάστωμα; Το windpaddle στηρίζεται με λάστιχα και γάντζους στα d-rings που είναι ραμένα στο ύφασμα του καγιάκ.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που βρίσκω στο windpaddle είναι το ελάχιστο βάρος του που είναι συμβατό με την χρήση του πτυσόμενου καγιάκ. Όταν μεταφέρω το καγιάκ στην πλάτη και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό σε ένα σάκο στα χέρια, το βάρος και ο όγκος έχει μεγάλη σημασία.

Γιάννη, τα σχοινιά είναι απαραίτητα για να κατευθύνεις το πανί όταν κινείσαι υπό γωνία με τον άνεμο. Διαφορετικά μπορείς να τα στερεώσεις με ένα κλιπ σε κάποιο σημείο πχ. στο σωσίβιο. Σε περίπτωση πανικού (μην ξεχνάμε πως δεν έχω ιδέα από ιστιοπλοϊα) απλά τα αφήνεις και το πανί ξαπλώνει στο κατάστρωμα. Σίγουρα θα χρειάζεται κάποια εξοικείωση για τη χρήση τους.

Ξαναλέω πως δεν έχω ιδέα από ιστιοπλοϊα και αν κάτι από τα παραπάνω είναι λάθος παρακαλώ τους πιο έμπειρους να με διορθώσουν.
Reply
#5
Παναγιώτη έχω εδώ και 3 χρόνια ένα windpaddle και το έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα από όταν πήρα το Flat earth κυρίως γιατί δεν μπορείς να κωπηλατήσεις όταν το χρησιμοποιείς. Ισχύουν αυτά που λες για το θέμα της ευκολίας αλλά ο αέρας πρέπει να είναι σχεδόν απόλυτα από πίσω σου και ένα γεμάτο 4άρι για να προχωρείς χωρίς να χρειάζεσαι το κουπί.
Θα χρειαστεί σίγουρα να βάλεις πηδάλιο στο δικό σου καγιάκ αν αποφασίσεις να το χρησιμοποιήσεις.

Στα καγιάκ που το είχα χρησιμοποιήσει έκανα trim το kayak με το skeg ενώ με λίγη πρακτική χρησιμοποιείς και το κουπί για stern rudder.

Είναι τέλειο για διπλό καγιάκ.

Αν θέλεις έχω ένα να σου δώσω να το δοκιμάσεις, απλά θα πληρώσεις τα μεταφορικά από και προς.
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#6
Παναγιώτη ο Στέλιος σου έδωσε την καλύτερη λύση ώστε να τα δείς όλα στην πράξη.
Όσο για το v-sail αυτά που φτιάχνουμε στην παρέα βγαίνουν περίπου στα 900 γραμμάρια κομπλέ με τα λάστιχα.
Επίσης όντως έχει πιο ψηλά το κέντρο ιστιοφορίας αλλά σε πλαινή ριπή υποχωρεί το πανί στο πλάι και όχι όλο το σκάφος.
Reply
#7
Στέλιο σε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Θα είναι πράγματι μικρή η χρησιμότητά του αν δεν μπορείς να κωπηλατήσεις ταυτόχρονα, ή αν αποδίδει μόνο σε τόσο συγκεκριμένες συνθήκες.

Γιάννη μια που μόλις ξεκίνησα να ασχολούμε με το θέμα "πανί στο καγιάκ" δεν απορίπτω καμία εναλακτική. Ύστερα από έρευνα το v-sail δεν μου φαίνεται και τόσο άσχημη ιδέα. Κυρίως αφού μπορεί να κατασκευαστεί σχετικά εύκολα. Αποτελεί προσαρμογή του "crab claw sail" που χρησιμοποιούσαν για αιώνες στον Ειρηνικό σε σκάφη παρόμοιων χαρακτηριστικών με τα καγιάκ. Ψάχνω να βρώ όμως μια μέθοδο για να στηρίξω το κατάρτι στο καγιάκ. Αν το λύσω αυτό ανοίγονται περισσότερες επιλογές για τον τύπο του πανιού.
Reply
#8
Γειά χαρά.Για να εχεις τη βάση που χρειάζεσαι για το Vsail κάνε μια μικρή επιφάνεια (οση σου χρειάζεται) απο κόντρα πλακε ή καποιο σκληρό πλαστικό και τοποθέτησετα στο ντεκ με οσο μακριά κορδονέτα χρειάζεσαι.
Μήτσος.
Reply
#9
(05-04-2016, 08:54 AM)kardamitsos link Wrote: Γειά χαρά.Για να εχεις τη βάση που χρειάζεσαι για το Vsail κάνε μια μικρή επιφάνεια (οση σου χρειάζεται) απο κόντρα πλακε ή καποιο σκληρό πλαστικό και τοποθέτησετα στο ντεκ με οσο μακριά κορδονέτα χρειάζεσαι.

Σε ευχαριστώ, κάτι τέτοιο σκέφτηκα και εγώ. Το πρόβλημα είναι πως θα στηρίξω τη βάση στο ντεκ. Έχει 4 κρίκους για λάστιχα αλλά είναι κοντά στο κοκπιτ και όχι στην πλώρη που πρέπει να είναι η βάση.
Reply
#10
Με ιμάντα κάτω και γύρω απ το σκάφος!!!? :o
Μήτσος.
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)