Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aquarius Emotion 505
#1
Με καταγωγή από την Πολωνία και άγνωστο στο Ελληνικό κοινό το Aquarius Emotion 505 είναι ένα καγιάκ με φοβερή σχέση τιμής-απόδοσης.
Σας παραθέτω παρακάτω αναλυτική περιγραφή.

Διαστάσεις:

Το καγιάκ βγαίνει σε μια έκδοση με διαστάσεις 5,05μ μήκος, 56εκ πλάτος και 30 σχεδόν εκατοστά ύψος στο εμπρός τμήμα του κόκπιτ με μικρό σχετικά rocker. Έχει 4 στεγανά με 50 λίτρα το εμπρός, 50 το πίσω, 30 το day hatch και 3 το τέταρτο που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα. Αυτές είναι οι διαστάσεις που δίνει ο κατασκευαστής. Εμένα στο πίσω μου φάνηκε λίγο λιγότερο ιδίως επειδή το skeg κόβει αρκετό χώρο.
Το βάρος του ανέρχεται στα 25 κιλά.

[Image: 18878620352_471ece4ccd_c.jpg]

Cockpit
Το cockpit όταν το πρωτοδοκίμασα νόμιζα ότι δεν χωράω (1.85, 84-86 κιλά)και μου θύμισε κάτι μοντέλα της Tahe Marine όπου τοποθετούν τα πόδια πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να μουδιάζουν μετά από λίγο. Η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη αλλά ευτυχώς όταν το δοκίμασα στη θάλασσα όλα άλλαξαν.

Το σούπερ άνετο κάθισμα με την άψογη υποστήριξη της πλάτης αλλά και το μαλακό υλικό στα braces βοηθούν στην άνεση μη παρουσιάζοντας το φαινόμενο των "dead legs" όπως εμφανιζόταν σε άλλα μοντέλα με χαμηλό ύψος στο cockpit.

[Image: 18696131948_925e415629_c.jpg]

Τα πόδια μου κατά τις εξόδους δεν βρίσκουν πουθενά στο κόκπιτ ενώ μπορώ άνετα να τα μετατοπίζω στη μέση του όταν είμαι στη θάλασσα για πολλές ώρες αν θέλω να χαλαρώσουν.
Θεωρώ ότι το σκάφος κάνει σίγουρα για κωπηλάτες από 1.63 (δοκιμή με τη γυναίκα μου) μέχρι μέγιστο 185-186 όπου είμαι εγώ και βάρος μέχρι 90-100 κιλά μέγιστο.

Το κάθισμα δεν ρυθμίζει πράγμα που δεν συμβαίνει με το back rest. Τα foot pegs είναι της Smart track, με πολύ εύκολη ρύθμιση εν πλω.
Αυτό που επίσης μου αρέσει πολύ είναι το αφρώδες υλικό στα braces το οποίο το έχουν τοποθετήσει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και να σηκώσεις το σκάφος από εκεί δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

[Image: 18883851695_ab073defbd_c.jpg]

Hatches

Με τέσσερα στο σύνολο, πολύς καλής ποιότητας, ανοίγουν-κλείνουν εύκολα. Είναι της γνωστής εταιρίας KajakSport.
Μετά από καμιά 20ριά ρόλ τα hatches ήταν στεγνά όλα εκτός το εμπρός μικρό που πήρε κάμποσες σταγόνες.
Σε πολλά καγιάκ που έχουν ένα 4ο hatch ακριβώς εμπρός από το κόκπιτ περιορίζει το χώρο στα πόδια με αποτέλεσμα να ενοχλεί ιδιαίτερα ψηλούς κωπηλάτες.
Το συγκεκριμένο έχει απλά το καπάκι και μέσα ένα μαλακό υλικό το οποίο αν δεν το γεμίσετε δεν εμποδίζει καθόλου μιας και μαζεύει σαν μια σακούλα.

[Image: 18696179860_6cccb4ff33_c.jpg]

Skeg (καρινάκι)

Και αυτό είναι της KajakSport. Με διαφορά το καλύτερο σε λειτουργία skeg που έχω δοκιμάσει ακόμη και από skeg σε μοντέλα που είναι 3 φορές ακριβότερα.

[Image: 18886677251_ca76eb2068_c.jpg]

Έχει πολύ μεγάλη λεπίδα, ανεβοκατεβαίνει με το μικρό δάχτυλο και έχει έτοιμη τρυπίτσα στο κάτω μέρος για να τοποθετήσετε ένα σχοινάκι για όταν κολλήσει από πέτρες.
Αν κατασκεύαζα κάποιο καγιάκ αυτό θα χρησιμοποιούσα, φοβερό.

Στη θάλασσα

Το καγιάκ δεν είναι από τα γρηγορότερα αλλά η άνεση του να κρατάει την πορεία είναι εντυπωσιακή (μαζί με το Riot Brittany 16.5 κάνουν το λιγότερο weather cocking από ότι σκάφος έχω δοκιμάσει - πάνω από 40 ).  Με 4άρι πλάγιο δεν χρησιμοποιούσα καθόλου skeg. Με 5άρι το μισό.
Λόγω του παραπάνω αποτελεί ιδανικό σκάφος για κάποιον/κάποια που ξεκινά με το sit in kayak.
Προς το παρόν το έχω δοκιμάσει μέχρι 5 μποφόρ αέρα και κατάσταση θάλασσας 4. Σε αυτές τις συνθήκες όπου και βγαίνουν οι περισσότεροι δεν κουνάει καθόλου,έχει εξαιρετική αρχική και δευτερεύουσα σταθερότητα.

Η γάστρα του είναι τύπου V. Εκεί που δεν τα πάει καθόλου καλά είναι στις μανούβρες. Θυμίζει πολύ μεγαλύτερο σε μήκος σκάφος και θέλει προσπάθεια για να στρίψει γρήγορα. Σε καμία περίπτωση δεν στρίβει όπως περιμένει κάποιος από ένα σκάφος 5.05 μέτρων.

[Image: 18883874635_2faccd0ed9_c.jpg]

Γενικά

Στην τιμή του (άτιμη κρίση) θεωρώ ότι αποτελεί ίσως την καλύτερη λύση για μονοήμερες ή ολιγοήμερες εκδρομές για τις Ελληνικές θάλασσες ιδίως σε μέρη που έχουν πολύ αέρα χωρίς πολύ κύμα μιας και το weathercocking είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η ποιότητα του είναι αντάξια πολύ ακριβότερων καγιάκ ενώ η σταθερότητα του υποδειγματική.

[Image: 18878620352_471ece4ccd_c.jpg]

Σελίδα κατασκευαστή: http://www.aquariusport.com/en/product/a...emotion-pe
Αντιπρόσωπος Ελλάδος: https://eshop.enjoy-crete.com/el/sit-in-...on-pe.html
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)