Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
P&H Cetus με Flat Earth Sail
#1
Άλλη μια αξιολόγηση για το δημοφιλές στο εξωτερικό P&H Cetus. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι οικονομικές συγκυρίες δεν βοηθούν την κατάσταση. Κρίμα γιατί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για σκάφος.

Σχετικά με τις συνθήκες της αξιολόγησης

Το Cetus το έχω δοκιμάσει από μπονάτσα μέχρι 5άρια φουλ (ίσως και λίγο παραπάνω με κάποιους καταβατικούς) για περισσότερα από 500 χλμ. Όσο περνά ο καιρός αν υπάρξει νέο σχόλιο που χρειάζεται θα κάνω επεξεργασία την αξιολόγηση να το προσθέτω. Στο τέλος της αξιολόγησης μπορείτε να δείτε δεκάδες φωτογραφίες από το σκάφος σε μορφή slide show.
Το Cetus το είχα παραγγείλει με τοποθετημένο το πανί της Flat Earth (code zero 0.8sqm) για το οποίο και θα γράψω μια ξεχωριστή αξιολόγηση μόλις το δοκιμάσω εκτενώς γιατί είμαι άσχετος με ιστιοπλοΐα οπότε θα πάρει κάμποσο χρόνο. Είναι πάντως εντυπωσιακό τι ταχύτητες μπορείτε να πιάσετε....χτύπησα 18χμ/ώρα σχεδόν χωρίς να κάνω κουπί (με 5 μποφόρ αέρα)

[html]<iframe src="//player.vimeo.com/video/37869078" width="500" height="375" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>[/html]


Εκδόσεις & διαστάσεις

Το Cetus βγαίνει σε 3 εκδόσεις, την LV (Low volume), MV (Medium volume) καθώς και την HV (High volume).
Εγώ με διαστάσεις 1.85 και κιλά από 83-86 επέλεξα την MV μιας και θέλω να το χρησιμοποιώ κυρίως για μονοήμερες εκδρομές.
Το ύψος και το βάρος μου το τοποθετεί στο μέγιστο που μπορεί να πάρει κωπηλάτη το MV. Αν είστε ψηλότερος και ιδίως με μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να επιλέξετε το HV.

Οι διαστάσεις της MV έκδοσης είναι:

5.41μ μήκος, 54.5 εκατοστά φάρδος και περίπου 33 εκατοστά ύψος.
Έχει 4 στεγανά με συνολική χωρητικότητα  167,9 λίτρα και ζυγίζει περίπου 27 κιλά ενώ σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ελαφρύτερο.

Ποιότητα & εργονομία κόκπιτ

Από τις καλύτερες παγκοσμίως όσον αφορά την κατασκευή.
Τα hatches (καπάκια) είναι πολύ καλής ποιότητας, όχι όμως σαν αυτά της Valley που αποτελούν σημείο αναφοράς. Τα day hatch κλείνουν πολύ εύκολα με μερικά δάχτυλα, δεν ισχύει το ίδιο και για τα άλλα 2 που θέλουν λίγο παραπάνω προσπάθεια.
Τα foot pegs είναι πλαστικά με μεγάλη επιφάνεια. Κωπηλάτες με μεγάλο μέγεθος παπουτσιού (44 ) θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.
Το κάθισμα τα σπάει, πολύ άνετο με όσες ρυθμίσεις χρειάζεται.
Τα braces χρειάζονται όπως στα περισσότερα πολυεστερικά (πλην του Nigel Denis παρεμπίπτοντος άπαιχτο κόκπιτ) προσθήκη foam για να μην μελανιάζετε από τα roll αλλά και από την πρακτική σε ασκήσεις διάσωσης.
Υπάρχει και αρκετός χώρος πίσω από το κάθισμα για προσθήκη τρόμπας ή ότι άλλου αντικειμένου θέλετε.

Επιδόσεις και αίσθηση στο νερό

Από τα γρηγορότερα σκάφη της κατηγορίας του ενώ η σταθερότητα του είναι σημείο αναφοράς. Με το πανί χτύπησα 18 χλμ/ώρα με 5άρι και το καγιάκ με κλίση τρελή να πηγαίνει ακλόνητο. Στον κυματισμό δίνει ρέστα, λες και είσαι σε sit on top  Wink
Στρίβει σαν 5μέτρο καγιάκ με αρκετό V. Το weather cocking είναι εμφανές αλλά όχι τόσο όσο είχα διαβάσει παλαιότερα σε διάφορα review στο διαδίκτυο.
Το skeg (καρινάκι) δουλεύει ρολόι ενώ έχει το μηχανισμό της εταιρίας που δεν κολλάει όπως αυτά με το συρματόσχοινο. Προσωπικά προτιμώ τα δεύτερα, μάλλον από συνήθειο.

Αναλυτικά στοιχεία για το σκάφος (για να μην τα ξαναγράφω) μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας στον σύνδεσμο http://www.phseakayaks.com/kayaks.php?ka...tus 178 MV

Διαθέσιμο για δοκιμή αν σας βγάλει ο δρόμος στην Κρήτη. Τα πανιά της Flat Earth καθώς και σκάφη της P&H μπορείτε να τα προμηθευτεί και από εμάς (https://eshop.enjoy-crete.com) σαν  αντιπρόσωπος των 2 εταιριών.

Παρακάτω παραθέτω μια προβολή αρκετών φωτογραφιών από το σκάφος. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι στη διάθεσή σας.
[html]<div style='position: relative; padding-bottom: 101%; height: 0; overflow: hidden;'><iframe id='iframe' src='http://flickrit.com/slideshowholder.php?height=100&size=big&setId=72157650011795388&trans=1&theme=1&thumbnails=0&transition=1&layoutType=responsive&sort=0' scrolling='no' frameborder='0'style='width:100%; height:100%; position: absolute; top:0; left:0;' ></iframe></div>[/html]
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)