Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Προπόνηση για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων
#1
Καλησπέρα σε όλους,

Αρκετοί από το φόρουμ έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις με πρόσφατα αν δεν κάνω λάθος τον pai mei από Ερέτρια - Κρήτη (πραγματικός άθλος).
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη σας για ένα "τυπικό" πρόγραμμα προπόνησης πχ 3-4 μήνες πριν το ταξίδι με αποτέλεσμα την βέλτιστη απόδοση δεδομένου ότι απευθυνόμαστε σε άτομα με αθλητικό background (όχι πρωταθλητισμό, απλά μια αρκετά καλή φυσική κατάσταση).

Ευχαριστώ
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#2
Είναι πολλά τα πράγματα που θα μπορούσε να γράψει κανείς, αλλά θα προσπαθήσω να αναφέρω επιγραμματικά τα σημαντικά.

Δεν έχει σημασία αν έχεις ιστορικό πρωταθλητισμού, ούτε και είναι απαραίτητο, σημασία έχει να δούμε το όλο θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα... Ας μην ξεχνάμε ότι για να μας σεβαστεί η θάλασσα, πρέπει πρώτα εμείς να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο, απρόβλεπτο και ενίοτε εξαιρετικά αφιλόξενο -για κάθε στεριανό ον- περιβάλλον αποτελεί.

Σχετικά με την προετοιμασία για μεγάλες αποστάσεις, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, γνωστές στους περισσότερους, αλλά ας ανακεφαλαιώσουμε (όποιος θέλει να προσθέσει κάτι ή να διορθώσει κάτι άλλο, μετά χαράς):

- Είναι καλό να ξεκινήσουμε με ένα γενικό check-up, π.χ. καρδιογράφημα και γενική αίματος, για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε με πολύ απλούς τρόπους (π.χ. διατροφή).

- Πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε έστω και μισό μίλι, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι δουλεύουμε με σωστή τεχνική. Και ο πιο δύνατος άνθρωπος του πλανήτη, με την απόλυτη αντοχή αλλά με εσφαλμένη τεχνική, δεν θα μπορούσε να διανύσει παρά ελάχιστα μίλια -ή ίσως και μέτρα. Η σωστή τεχνική δεν θα μας επιτρέψει μόνο να βγάλουμε αποστάσεις, θα μας προφυλάξει και από πάσης φύσεως τραυματισμούς.

- Η άσκηση είναι το ένα σκέλος της σωματικής προετοιμασίας. Τα άλλα δύο, εξίσου σημαντικά, είναι η διατροφή και η αποθεραπεία (ανάπαυση). Άσκηση χωρίς διατροφή/αποθεραπεία θα γίνει νομοτελειακά επιζήμια έως καταστροφική.

- Για μεγάλες αποστάσεις, το σώμα θα πρέπει κατά βάσιν να δουλέψει πάνω στο επιδιωκόμενο: μεγάλες αποστάσεις. Αυτό πρέπει να γίνει βαθμιαία, θα ξεκινήσεις δηλ. από τα 5ν.μ., θα μείνεις σε αυτή την απόσταση/διάρκεια για ένα διάστημα, μέχρι να την "αφομοιώσει" ο οργανισμός και κατόπιν θα ανέβεις σε μίλια. Το πως και πότε είναι κάτι που εμπίπτει στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του καθενός, δεν μπορεί να βγει ένα γενικό πρόγραμμα για όλους. Όπως έγραψα και αλλού, κάποια στιγμή βάζεις εμβόλιμα στην προπόνησή σου και ΗΙΙΤ.

- Μολονότι είμαι των άκρων σε ό,τι έχει να κάνει με την δική μου προπόνηση, γιατί μόνο έτσι πιστεύω ότι έχω κάποιες ελπίδες να επιζήσω στη θάλασσα όταν τα πράγματα δυσκολέψουν (άμα είναι να σε καταπιεί η θάλασσα, θα σε καταπιεί ό,τι και να κάνεις, αλλά τουλάχιστον να μπορέσεις κάπως να το παλέψεις), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υποπρόνηση είναι προτιμότερη της υπερπροπόνησης, κυρίως γιατί με την τελευταία αυξάνεις το ρίσκο των τραυματισμών. Όπως και να έχει, κάθε ακραία προπόνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να διαδέχεται ένα ικανό διάστημα αποθεραπείας. Σε παρατεταμένη, έντονη άσκηση αποδυναμώνεται -προσωρινά- και το ανοσοποιητικό σύστημα οπότε είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες. Ξαναθυμίζω: άσκηση-διατροφή-ξεκούραση. Το τρίπτυχο είναι αυτό.

- Αν και ξεφεύγει από την ενότητα της αμιγώς σωματικής προετοιμασίας, θα έλεγα ότι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής είναι αυτό της ψυχικής προσαρμογής στις σκληρές συνθήκες της ακραίας απομόνωσης και όλων των παρεπόμενων επιφαινόμενων... ένα πολύ δυνατό συναισθηματικό κράμα αδυναμίας, μοναξιάς, φόβου, μία συχνά αγωνιώδης λαχτάρα για στεριά. Όλα αυτά μετριάζονται κατά πολύ όταν έχουμε παρέα στην προπόνησή μας. Όμως είμαστε όλοι τόσο τυχεροί ώστε να έχουμε δίπλα μας έναν φίλο, συνταξιδιώτη, συναθλητή, που η παρουσία του θα δρα καταπραϋντικά κατά τη διάρκεια μιας τυπικής 9ωρης ή 10ώρης προπόνησης των 30+ μιλίων;

Αυτά τα λίγα, πολύ γενικά, σε μια πρώτη προσέγγιση.
[Image: paimei.jpg]

What the sea wants, the sea will have. The 1.000nm Project.
Reply
#3
Νομίζω θα ήταν πολυ χρήσιμο να λέγαμε και για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχεις για να διανυσεις μεγάλες αποστάσεις καθώς και τι εννοούμε μεγάλες αποστάσεις.
Reply
#4
(01-19-2012, 07:27 AM)yiannis link Wrote: Νομίζω θα ήταν πολυ χρήσιμο να λέγαμε και για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχεις για να διανυσεις μεγάλες αποστάσεις καθώς και τι εννοούμε μεγάλες αποστάσεις.

To τι εννοείται ως 'μεγάλη απόσταση' είναι σχετικό... δεν νομίζω ότι μπορεί να μιλήσει κανείς με αριθμούς εδώ. Για τον McAuley π.χ. μεγάλη, ημερήσια απόσταση μπορεί να ήταν από τα 60 μίλια και άνω, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι ακόμα και τα 5 μίλια.
Για τα γεωγραφικά δεδομένα του ελληνικού νησιωτικού χώρου, προσωπικά θεωρώ σοβαρή απόσταση οτιδήποτε από τα 28-30ν.μ. και άνω, ημερησίως.
Ωστόσο δεν έχει να κάνει πάντα με την απόσταση, π.χ. για μένα η μεγαλύτερη, "σχετική", απόσταση που έχω διανύσει ποτέ ίσως να υπήρξαν τα 3-4ν.μ. που αναγκάστηκα κάποτε να κωπηλατήσω κόντρα σε 50kn άνεμο.

Ο εξοπλισμός δεν πρέπει να διαφέρει από τον εξοπλισμό του ταξιδιού. Καλό θα είναι επίσης, κάποιες φορές τουλάχιστον, το σκάφος να είναι έμφορτο ώστε να είναι πλησιέστερα στις συνθήκες ταξιδέματος.


[Image: paimei.jpg]

What the sea wants, the sea will have. The 1.000nm Project.
Reply
#5
Νομίζω ότι παράλληλα με το καγιάκ , πολύ θα βοηθούσε και προπόνηση τρεξίματος ,ποδήλατο, κολύμπι κ.τ.λ.
Πέρα απο την τεχνική στο κουπί καλό είναι να υπάρχει και υψηλή αερόβια ικανότητα δηλ. αντοχή σε άσκηση μακράς διάρκειας
- χαμηλής έως υψηλής έντασης.
Προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ (στα πρώτα μου βήματα στο καγιάκ) το γεγονός ότι προπονούμαι καθημερινά με ποδήλατο
μεγάλων αποστάσεων και τρέξιμο .
Παρατήρησα επίσης ότι η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων (8-10ώρες) μοιάζει αρκετά με  το καγιάκ όσο αφορά την ψυχολογία , την φυσική κατάσταση και τις επι μέρους τεχνικές λεπτομέρειες (πετάλια σέλα τιμόνι- κάθισμα κουπί ) , ψυχολογία , προετοιμασία ,  διατροφή  κ.λ.π.
Reply
#6
Και εμένα αυτο με έχει βοηθήσει πολύ dan σε συνδιασμό με κάποια σετάκια ασκήσεων στο σπίτι
ΚΑΓΙΑΚ ,ΣΚΙ ,ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ......
Reply
#7
(01-19-2012, 07:27 AM)yiannis link Wrote: Νομίζω θα ήταν πολυ χρήσιμο να λέγαμε και για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχεις για να διανυσεις μεγάλες αποστάσεις καθώς και τι εννοούμε μεγάλες αποστάσεις.

Πολύ σωστό!
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)