Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ταξίδι στα Κήθυρα
#1
Ταξίδι στα Κήθυρα.

Τα Κήθυρα ήταν πάντα ένας προορισμός που ήθελα να γνωρίσω με θαλάσσιο καγιάκ. Είχα πάει στο παρελθόν σαν τουρίστας μα πάνε 25 χρόνια από τότε. Θυμάμαι όμως ακόμα τον Ποταμό, θυμάμαι πως καθόμαστε στους μεγάλους βράχους γύρω από τον καταρράκτη και την πνιγμένη στο πράσινο λίμνη με την παρέα από τη Βαβέλ.
Άλλες εποχές που όμως δεν έχουν ακόμα γκριζάρει στη μνήμη μου.
Τα έβλεπα και τα ξαναέβλεπα λοιπόν στους γεωγραφικούς χάρτες με τις μεγάλες παραλίες στα ανατολικά και τις απόκρημνες δυτικές ακτές, μελέτησα τους καιρούς και διάβασα τα ύψη των κυμάτων, 7 - 8 μέτρα μέγιστο στους δυνατούς δυτικούς, λίγο καλύτερα στους νοτιάδες και περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία και την κατάλληλη παρέα αφού τα χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι τη Νεάπολη είναι πολλά, όπως και τα μίλια γύρω από το νησί που είναι μεγάλο σχεδόν σαν τη Νάξο.
Έτσι στην τελευταία καλοκαιρία στις 25 του Φλεβάρη ξεκινήσαμε με τον φίλο Στέφανο Βαρβαλά για να εξερευνήσουμε τις ακτές του νησιού.

Υπάρχει καράβι που συνδέει τον Πειραιά με τα Κήθυρα μα με πολύ αραιά δρομολόγια, υπάρχει και η "Μυρτιδιώτισσα", το φέρρυ που συνδέει τη Νεάπολη με τα Κήθυρα καθημερινά μα προς το παρών επισκευάζεται και δεν θα λειτουργήσει πάλι πριν τα τέλη του Μάρτη οπότε αποφασίσαμε ότι θα ήταν προτιμώτερο να πάμε στην Νεάπολη οδικώς και από εκεί να φτάσουμε στα Κήθυρα κωπηλατώντας.
Έτσι και έγινε. Τριακόσια τριάντα τρία χιλιόμετρα με τα καγιάκ και τον εξοπλισμό φορτωμένα στο αυτοκίνητο δεν μας άφησαν και πολλά περιθώρια για την πρώτη μέρα της εξόρμησης οπότε προτιμήσαμε αντί να κάνουμε με τη μία το πολυσύχναστο από φορτηγά πλοία πέρασμα, να διανυκτερεύσουμε στην Ελαφόνησσο και να αφήσουμε τα Κήθυρα για την επόμενη μέρα.

Το πέρασμα από την Νεάπολη στην Ελαφόνησσο ήταν μικρό και εύκολο, το ηλιοβασίλεμα και η κατασκήνωση δε στη "Λευκή" μαγευτικά. Η 'Λευκή" είναι η φημισμένη παραλία της Ελαφονήσσου με τους αμμόλοφους και τους σπάνιους μεσογειακούς κέδρους που το καλοκαίρι μαζεύει πάρα πολύ κόσμο και που προστατεύεται από το πρόγραμμα "natura 2000". Το κάμπινκ στην παραλία απαγορεύεται αλλά τώρα στα τέλη του Φλεβάρη κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να μηνύσει δύο κωπηλάτες που χρειάστηκε να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Το επόμενο πρωί, φρέσκοι ξεκούραστοι και μετά από ένα λιτό πρωινό γεύμα, ελιχθήκαμε με μαεστρία ανάμεσα στα διάφορα φορτηγά που ασταμάτητα διέσχιζαν το στενό πέρασμα και δεν αργήσαμε να δούμε τον βορεινό φάρο του νησιου.
Συνεχίσαμε νοτιοανατολικά και ύστερα από μια μικρή στάση στην "πλατιά άμμο" την πρώτη παραλία στα βορειοανατολικά του νησιού συνεχίσαμε προς την Αγία Πελαγία, το παλιό λιμάνι με τελικό προορισμό το Διακόφτι, το καινούργιο λιμάνι του νησιού όπου και περάσαμε τη νύχτα.
Σήμα κατατεθέν του λιμανιού έχει πια γίνει το φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε εκεί πριν από 15 χρόνια και που το κουφάρι του στέκει ακόμα με την πλώρη του να ορθώνεται 20 μέτρα πάνω από τα κύματα. Η ιστορία λέει ότι το Ρώσσικο καράβι εξωκειλε στις ξέρες έξω από το λιμάνι με το πλήρωμα μεθυσμένο με βότκα και χαβιάρι. Το γιατί κανείς ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να το απομακρύνει δεν το γνωρίζω, γνωρίζω όμως ότι οι ντόπιοι επιχειρηματίες το βλέπουν πια σαν αξιοθέατο του νησιού και θα στεναχωρηθούν όπως μου είπαν να το χάσουν.

Το επόμενο πρωί και εμείς δεν χάσαμε βέβαια την ευκαιρία να κωπηλατήσουμε πάνω και γύρω από το μισοβυθισμένο φορτηγό, όπως και γύρω από ένα ακόμα κατασχεμένο "κοντραμπατζίδικο" (λαθρεμπορικό) που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και σάπιζε και αυτό στο Δακόφτι.
Ο χρόνος μας πίεζε, όπως πάντα και έτσι αντί να κωπηλατήσουμε αργά πλάι στις μακριές παραλίες μετά τον Αυλέμωνα πήραμε γρήγορη ρότα κάβο - κάβο μέχρι το νότιο ακρωτήριο του νησιού και το γυρίσαμε προς τα δυτικά έξω από το Καψάλι και συνεχίσαμε μέχρι το Μελιδόνι όπου και κατασκηνώσαμε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.
Σύννεφα κάλυπταν τον ορίζοντα και έτσι η αναρρίχηση στις κακοτράχαλες πλαγιές προς αναζήτηση της τέλειας φωτογραφίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αφού τα χρώματα του δειλινού χάνονταν πίσω από μια γκριζωπή θολούρα.

Τρίτη μέρα στη θάλασσα και η πρόγνωση καιρού μας ειδοποιούσε για μια καταιγίδα που γρήγορα ερχόταν προς το μέρος μας. Έτσι σε μια προσπάθεια να προλάβουμε τους δυνατούς νοτιάδες που μας πλησίαζαν ξεκινήσαμε τη μέρα από νωρίς με κατεύθυνση προς το βόρειο ακρωτήριο κωπηλατώντας σβέλτα κάτω από τις άγονες ορθοπλαγιές και τις βραχώδεις ακτές της Δυτικής πλευράς του νησιού.
Ο Στέφανος κατανάλωνε το νερό πιο γρήγορα απ' ότι μπορούσα να φανταστώ και η προγραμματισμένη μας στάση για ανεφοδιασμό στον Λιμνιώνα έγινε αλλά χωρίς επιτυχία αφού η ταβέρνα της παραλίας ήταν, παρά τις πληροφορίες κλειστή. Εγώ έχω μάθει να καταναλώνω λίγο νερό όταν χρειάζεται οπότε κάλυψα τις ανάγκες του συντρόφου μου και μετά από μιά σύντομη ξεκούραση και κολατσό συνεχίσαμε λίγο απογοητευμένοι που χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την περίφημη ομελέτα του Νικόλα.
Γραμμή λοιπόν για τον βορεινό κάβο και μιά τελευταία στάση στην τελευταία δυτική παραλία του Ρούτσουνα με τα κέρδαμα και τα σταμναγκάθια να ξεφυτρώνουν μέσα από τους βράχους γύρω μας. Ήταν ακόμα νωρίς το μεσημέρι, ο αέρας είχε ανέβει στα 4-5 μποφώρ και η μαυρίλα στο νότο έδειχνε να μας πλησιάζει απειλητικά.
Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε το πέρασμα στην Ελαφόνησο και βρίσκοντας ένα κενό στην κυκλοφορία ξεχυνόμαστε στα ανοιχτα με τα κύματα να μας σπρώχνουν κατά τον προορισμό μας.
Λίγο πριν πιάσουμε ακτή στην Ελαφόνησσο οι πρώτες σταγόνες είχαν αρχίσει ήδη να πέφτουν και με το που βγήκαμε στην παραλία άνοιξαν οι ουρανοί και η βροχή άρχισε να πέφτει με "το τουλούμι".
Στήσαμε βιαστικά τις σκηνές μας κάτω από τούς χαμηλούς κέδρους που μας πρόσφεραν κάποια υποτυπώδη προστασία με τα αραιά θαμνωτά τους φυλλώματα. Στην προσπάθεια ο πιο μεγαλόσωμος από εμένα Στέφανος έσκισε το βλέφαρό του στα άγρια κλαριά αλλά ευτυχώς ύστερα από λίγη φροντίδα και με τα υλικά από το αδιάφροχο κουτί πρώτων βοηθειών η αιμμοραγία σταμάτησε εύκολα και ο φίλος μου ήταν και πάλι ετοιμοπόλεμος όπως πάντα.
Με τα ρούχα μας μούσκεμα γδυθήκαμε μες τη νύχτα, σκουπιστήκαμε και χωθήκαμε στις αδιάβροχες σκηνές μας με τη βροχή και τον αέρα να λυσσομανάνε και εμείς να ευχόμαστε να κρατήσουν τα πασσαλάκια στην υγρή άμμο.
Το πρωί έβρεχε ακόμα, δεν υπήρχε όμως χρόνος για χάσιμο και έτσι χωρίς καφέ και πρωινό βάλαμε τα ρούχα της κωπηλασίας, μαζέψαμε όπως όπως σκηνές και εξοπλισμό, τα στιβάξαμε στους αδιάβροχους σάκους, φορτώσαμε τα σκάφη μας και όπου φύγει φύγει για Νεάπολη με δυνατό εάρα και κύματα.
Ευτυχώς η διαδρομή από την Ελαφόνησσο μέχρι τη Νεάπολη είναι μικρή και εμείς αφού αισθανθήκαμε και πάλι άνετα και ζεστά αρχίσαμε να σερφάρουμε στα κύματα γελώντας δυνατά.
Μέχρι να μπούμε στο λιμάνι η δυνατή βροχή είχε κωπάσει και μας περίμενε η ζεστή φιλοξενία του Κώστα από τον Ναυτικό Όμιλο Νεάπολης και του παραλιακού εστιατορίου Μόνε Μόνε που ευχαριστούμε πολύ και ανυπομονούμε να ξαναδούμε στο επόμενόμας "Ταξίδι στα Κήθυρα"

Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω το πόσο έχει επιβαρυνθει η θαλάσσια περιοχή του στενού της Ελαφονήσου και η υπέροχη παραλία της "Λευκής" από το ασταμάτητο πήγαιν' έλα θηριωδών κοντέινερ και πετρελαιοφόρων καραβιών. Οι πίσσες στην παραλία έχουν συσσωματωθεί πλέον σε βράχους και η θαλάσσια ζωή στο στενό έχει νεκρωθεί. Όλα αυτά για να κερδίσουν καμμιά εικοσαριά μίλια τα πάνω από 150 καράβια που διασχίζουν το στενό καθημερινά. Με πρόσφατο το ναυάγιο στη Μυκονο ελπίζω όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο να ευαισθητοποιηθείτε και να κρατήσετε σε μια άκρη του μυαλού σας ότι η χώρα μας υποφέρει από όλη αυτή την κατάσταση, η οποία νομικά περιγράφεται ως "αβλαβής διέλευση" χωρίς να ωφελείται ούτε μισό ευρώ


Attached Files Image(s)
                           
Reply
#2
Επιτέλους λίγη δράση μες στην χειμερία νάρκη....
τι θερμοκρασίες συναντήσατε ; χρησιμοποιήσατε χειμερινό υπνόσακο ;
Reply
#3
Γιατί ρε Γιώργο το κάνεις αυτό?

Και το κάνεις επανειλημμένα!

Ο δολοφόνος ξαναγυρνά στον τόπο του εγκλήματος, ένα πράμα!

Θες να σου πώ τί έκανα εγώ στις 25 Φλεβάρη? Δε θέλεις.... :'(
Reply
#4
Εξαιρετικό Γιώργο....ταξίδεψα κι εγώ μαζί σου.
Reply
#5
(03-12-2014, 05:02 PM)dan link Wrote: Επιτέλους λίγη δράση μες στην χειμερία νάρκη....
τι θερμοκρασίες συναντήσατε ; χρησιμοποιήσατε χειμερινό υπνόσακο ;
Αλήθεια είναι ότι μέσα στο Χειμώνα κάναμε αρκετά ταξιδάκια, Ύδρα, Κέα, Κύθνος, Ραφίνα - Τήνος και τώρα Κηθυρα.
Αύριο φεύγουμε για Σπέτσες. Οι θερμοκρασίες ήταν 15-18 στην λιακάδα και γύρω στους 8 τη νύχτα. Εγώ χρησιμοποίησα χειμερινό υπνόσακκο τύπου μούμιας και ομολογώ ότι αισθάνθηκα πολύ άνετα και ζεστά, ο φίλος μου χρησιμοποίησε έναν πιο ελαφρύ ανοιξιάτικο και όπως μου είπε δεν κοιμόταν και τόσο άνετα αφού αισθανόταν το κρύο παρ' ότι είναι σαφώς άνθρωπος της περιπέτειας με μεγάλη ιστορία στα ποτάμια και τα βουνά.
Reply
#6
(03-12-2014, 07:39 PM)luca link Wrote: Εξαιρετικό Γιώργο....ταξίδεψα κι εγώ μαζί σου.
Ευχαριστώ πολύ, το σχόλιό σου ήταν ότι καλύτερο ήλπιζα να ακούσω.


Attached Files Image(s)
   
Reply
#7
(03-12-2014, 06:51 PM)thanassis link Wrote: Γιατί ρε Γιώργο το κάνεις αυτό?

Και το κάνεις επανειλημμένα!

Ο δολοφόνος ξαναγυρνά στον τόπο του εγκλήματος, ένα πράμα!

Θες να σου πώ τί έκανα εγώ στις 25 Φλεβάρη? Δε θέλεις.... :'(

Λοιπόν, πρέπει να τα καταφέρεις να ξεφύγεις, έστω και για λίγο. Δεν γίνεται να συνεχίσεις να καταπιέζεσαι τόσο. Δεν είναι "υγιεινό".
Πες μου πότε θέλεις και σου υπόσχομαι να έρθω να σε "απαγάγω". Ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρνάει και χωρίς εσένα
να σπρώχνεις τους τροχούς, τουλάχιστον για μερικές μέρες.
Reply
#8
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι "τρελοί" σαν εσάς, για να κάνουν πραγματικότητα όσα ονειρευόμαστε αλλά δεν πραγματοποιούμε, εμείς οι υπόλοιποι, οι "λογικοί".
Reply
#9
(03-13-2014, 03:23 PM)ghostdog link Wrote: Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι "τρελοί" σαν εσάς, για να κάνουν πραγματικότητα όσα ονειρευόμαστε αλλά δεν πραγματοποιούμε, εμείς οι υπόλοιποι, οι "λογικοί".
Στην κλίμακα της τρέλλας εγώ, με όσα διαβάζω να γίνονται στο θαλάσσιο καγιάκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν πιάνω ούτε τη βάση.
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)