Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Συχνότητα κουπιάς-ρυθμός κωπηλασίας
#11
(10-03-2013, 07:19 AM)Pai Mei link Wrote: Το πρώτο είναι η σωστή στάση του σώματος μέσα στο σκάφος, η ορθή λαβή στο κουπί και βέβαια η όλη κινησιολογία της πρόωσης.

Άγγελε συμφωνώ μαζί σου
Παρά τη μικρή εμπειρία μου ήθελα να πω ότι το πρώτο είναι η ισορροπία. Εφόσον αυτό το θέμα δεν υφίσταται στο sea kayak, θα το έλεγα εξοικείωση με το σκάφος. Δε νομίζω ότι κάποιος που έχει μπει 5 φορές μπορεί να ασχοληθεί με forward stroke. Όσον αφορά την τεχνική forward stroke μας έβαζε λοιπόν να καθόμαστε πάνω σε ένα πολύ στενό και ψήλο πεζούλι, με κάτι βαριά ξύλινα κουπιά και τραβούσαμε στον αέρα. Ο προπονητής καθόταν πίσω και μας χτυπούσε τα χεριά ώστε να μάθουμε να σταματάμε στο σωστό ύψος . αυτό το πράγμα ήταν παρά πολύ δύσκολο και 20 λεπτά εκεί πονούσαν τα χεριά σαν 1 ώρα προπόνηση στη θάλασσα.
επομενος ισορροπια-τεχνικη- δυναμη σε ηρεμα νερα και μετα σε μεγαλυτερο κυματισμο. εφοσον βεβαια θελει καποιος να κανει προπονηση οπως την εννοιεις εσυ με πολλα μιλια.
Reply
#12
...και μήν ξεχνάτε ότι το κουπί και το σκάφος...επηρεάζουν και αυτά την κίνηση και την συχνότητα...

Reply
#13
Εγώ διαλέγω μια ταχύτητα που δεν με κουραζει και την κρατάω.
Το χειρότερο πράμα της ζωής, είναι να θες καγιάκ και να μην έχεις!
Reply
#14
για να βαλω αλλη μια παραμετρο-παραδειγμα,παρατηρηστε λιγο καλυτερα την αγωνιστικη τεχνικη στο flatwater αλλα και την τεχνικη  στο oceanrace surf ski ' η εικονα απλα διδασκει ξεχνωντας τις ατελειωτες κουβεντες περι χαμηλης και ψηλης λαβης....Μην ξεχνατε οτι δεν αναφερομαι στα 8 μ ταχυτητα που πανε αυτα τα υπεροχα σκαφη αλλα στη κινησιολογια που  σε αυτους τους αθλητες εχει μελετηθει ωστε να κρατανε αυτους τους ρυθμους για πολλες ωρες.Ποσο τεντωνει το χερι,πως πρεπει να λειτουργει το μη εργαζομενο χερι,υψος του αγκωνακ κ.τ.λ.και κατι τελευταιο παρατηρηστε την ελαφρια κλιση του συνολου αθλητης -σκαφος σε καθε κουπια δεξια-αριστερα και το φοβερο στα γονατα τεντωμα-πιεση που ολοι εμεις το λεμε αλλα δεν ξερω ποιος πραγματικα το κανει και τι κρατα
Reply
#15
Aπό την έως τώρα συζήτηση αντλήσαμε το συμπέρασμα ότι, ορθώς κατά την άποψή μου, προέχει η τεχνική πρίν την καλλιέργεια δύναμης, αντοχής και λοιπόν δεξιοτήτων. Αυτό, θεωρώ,  έχοντας μπροστά μας έναν κωπηλάτη στα αρχικά βήματά του στο σπόρ.

Σ΄αυτόν τον οποίο βρίσκεται σ΄ένα μέσο στάδιο (το οποίο βεβαίως θα πρέπει να το ορίσουμε), σε ποιές δεξιότητες θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Αξιωματικά άς υποθέσουμε ότι έχει κατακτήσει σε αποδεκτό βαθμό την τεχνική του forward stroke. Τί πράττουμε κατόπιν. Δύναμη, μεγάλο εύρος κουπιάς ή υψηλή συχνότητα?

Και ένα δεύτερο ζήτημα. Όταν αυτό ο μέσος στο γνωστικό αντικείμενο αναζητήσει τα παραπάνω  και μέσω του κουπιού του, με ποιά κριτήρια θα του δίναμε μια μεγάλη κούπα αντί για μικρή ή μεσαία. Εμπειρία, σωματότυπο, καποιά άλλη παράμετρος? Ποιά θα κυριαρχούσε?
Reply
#16
(10-04-2013, 09:38 AM)thanassis link Wrote: Σ΄αυτόν τον οποίο βρίσκεται σ΄ένα μέσο στάδιο (το οποίο βεβαίως θα πρέπει να το ορίσουμε), σε ποιές δεξιότητες θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Αξιωματικά άς υποθέσουμε ότι έχει κατακτήσει σε αποδεκτό βαθμό την τεχνική του forward stroke. Τί πράττουμε κατόπιν. Δύναμη, μεγάλο εύρος κουπιάς ή υψηλή συχνότητα?

Η ιδανική διαδρομή της κουπιάς είναι δεδομένη*, για τον καθένα ξεχωριστά. Εκκινά από όσο το δυνατόν μακρύτερα -για αυτό συνιστάται ελαφρώς κεκλιμμένη προς τα εμπρός στάση του κορμού, και χαλαρή λάβη στο κουπί- και σταματά περίπου στο σημείο της λεκάνης ή λίγο πιο πίσω. Η συνέχιση της διαδρομής πέραν του σημείου αυτό είναι μη αποδοτική και ενεργοβόρος.

Τώρα, το πόση ροπή θα βγάλει ο καθένας στην κουπιά του αλλά και ο ρυθμός περιστροφής, είναι παράμετροι που άπτονται καθαρά τόσο της φυσικής κατάστασης, όσο και της εκάστοτε αναγκαιότητας ή των συνθηκών. Π.χ. για να περάσω το ρεύμα του Ευρίπου, θα δουλέψω φουλ αναερόβια, με μέγιστη ροπή και μέγιστη ισχύ (ροπή χ rpm), αν έχω να διανύσω μια μεγάλη απόσταση άνω των 30νμ, θα πιάσω ένα σταθερό, αερόβιο ρυθμό, με οικονομική λειτουργία, μεριμνώντας απλά να κρατάω και μια αξιοπρεπή ταχύτητα.

Ως προς τα κουπιά, είναι άλλη τεράστια συζήτηση.

*Στην μπουνάτσα εννοείται. Άμα θαλασσώσει, αρχίζει η τέχνη και κάθε κουπιά είναι διαφορετική.
[Image: paimei.jpg]

What the sea wants, the sea will have. The 1.000nm Project.
Reply
#17
Άρα λοιπόν έχουμε σε κάθε περίπτωση δεδομένη διαδρομή κουπιάς και δυνατότητα διαφοροποίησης στη δύναμη που εφαρμόζουμε και στη συχνότητα.

Θέλουμε λοιπόν να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση, αερόβια, με οικονομία δυνάμεων. Τί θα επιλέγαμε, λίγες σε αριθμό κουπιές και περισσότερη ροπή, δυνατότερο τράβηγμα ή το αντίθετο?

Σ.Σ.: Όντως το κουπί είναι ένα διαφορετικό μεγάλο κεφάλαιο.  Το εισήγαγα στη συζήτηση για να το εμπλέξουμε στη συχνότητα. Άς το αφήσουμε έξω για την ώρα.
Reply
#18
(10-04-2013, 08:07 PM)thanassis link Wrote: Θέλουμε λοιπόν να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση, αερόβια, με οικονομία δυνάμεων. Τί θα επιλέγαμε, λίγες σε αριθμό κουπιές και περισσότερη ροπή, δυνατότερο τράβηγμα ή το αντίθετο?

Eδώ δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί μια εύκολη απάντηση, θα πρέπει να μεσολαβήσει πείραμα για να διαπιστωθεί τι είναι πιο αποδοτικό με βάση τη φυσιολογία, την αερόβια/αναερόβια ικανότητα και τη σωματοδομή του καθενός από εμάς.

Για παράδειγμα, σε καθαρά αερόβιο ρύθμο, εγώ μπορεί να επιλέγω λιγότερες rpm, δίνοντας έμφαση στη ροπή ανά κουπιά, ενώ κάποιος συναθλητής μου μπορεί να επιλέγει ταχύτερες και πιο κοντές σε διαδρομή κουπιές, με λιγότερη ροπή. Παρ' όλες τις διαφορές μας στα ανωτέρω μεγέθη, μπορεί να συμβεί να έχουμε την ίδια ακριβώς ταχύτητα, καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Ας μην παρακάμπτουμε και την έννοια του προσωπικού στυλ του καθενός. Ακόμα και στο τρέξιμο ή στο περπάτημα, κανείς δεν βαδίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον άλλον.

[Image: paimei.jpg]

What the sea wants, the sea will have. The 1.000nm Project.
Reply
#19
Καλημέρα σε όλους,

Η συχνότητα της περιστροφής χωρίς οι "δοκιμαστές" να έχουν το ίδιο κουπί δεν είναι εφικτή γιατί το κάθε κουπί παίζει τεράστιο ρόλο όπως φυσικά και όσα έχουν είδη ειπωθεί όπως η τεχνική, η αντοχή, δύναμη του κάθε κωπηλάτη κτλ.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με Greenland κουπί και οποιοδήποτε χαμηλής γωνίας χρειάζεται σίγουρα περισσότερες περιστροφές του κορμού.

Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)