Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ηλεκτρολύτες.
#1
Ένα πολύ καλά γραμμένο άρθρο σχετικά με τους ηλεκτρολύτες. Ειδικά στην Ελλάδα που σκάμε από τη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παραθέτω ένα σημαντικό κομμάτι που φαντάζομαι αρκετοί δεν το γνωρίζουν:

Quote:Στην αφυδάτωση, η υπερκατανάλωση ύδατος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβληµα, αφού θα αραιώσει περισσότερο τα άλατα, τα µέταλλα και τα σάκχαρα στο σώµα µε αποτέλεσµα υπονατριαιµία. Η κατάσταση αυτή συχνά επηρεάζει την αντοχή των αθλητών ενώ τα τυπικά συµπτώµατα περιλαµβάνουν ναυτία, εµετό και πονοκέφαλο. Σκευάσµατα που περιέχουν συνδυασµό αλάτων και γλυκόζης - φρουκτοζης βοηθούν στην αναπλήρωση αυτών των συστατικών από τον οργανισμό

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ:

http://aboutrunning.weebly.com/etalambda...jap0lEW3RQ
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#2
Ωραίο το άρθρο,  στα πλαίσια της γνωσιολογικής εμβέλειας του φυσιοθεραπευτή,  ακούστε και το κάτι παραπάνω που θυμάμαι από τις παραδόσεις στο μάθημα της φυσιολογίας της θρέψης,  στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

«Το νερό πάντα κάνει καλό,  αλλά είναι πολύ καλύτερα να πίνεται όταν είμαστε εντελώς νηστικοί,  με το στομάχι άδειο.  Ο λόγος είναι ότι με άδειο στομάχι το νερό απορροφάται αμέσως,  σε δύο λεπτά έχει αρχίσει και σε πέντε έχει ολοκληρώσει την ενυδάτωση του οργανισμού.
Αν όμως πίνεται μαζί με τροφή,  όταν δίνεται παράλληλα το ερέθισμα να παράγονται πεπτικά ένζυμα και συναγείρεται ο πολυδαίδαλος μηχανισμός της πέψης,  το νερό ακολουθεί μοιραία ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα της χώνεψης και  μπορεί ανάλογα με τη σύνθεση των τροφών η απορρόφηση του να καθυστερήσει από 20’  ως και 2 ώρες.»

Το  «στοίχημα»  των αθλητικών ποτών,  όπου διαβάζουμε στην ετικέτα την απέριττη σύνθεσή τους και τα περιφρονούμε συχνά με απέραντη επιπολαιότητα,  είναι να αναπληρώσουν τις κατά προτεραιότητα επείγουσες ανάγκες του οργανισμού στον ελάχιστο χρόνο.

Γι αυτό δεν είναι πάντα καλή ιδέα να αντικαθιστούμε το νέτο – σκέτο διάλυμα ηλεκτρολυτών με φυσικό χυμό,  η χρονοβόρα όσο και άσκοπη κινητοποίηση των πηκτινολυτικών ενζύμων,  θα θέσει το πολυπόθητο νερό σε σειρά αναμονής !

Στο καγιάκ ίσως δεν είναι πολύ έντονο το συναίσθημα αλλά από την ποδηλασία,  που ασκώ συστηματικά πριν ακόμα διαδοθούν τόσο τα λεγόμενα αθλητικά ποτά στα περίπτερα,  θυμάμαι την τρικυμία στο στομάχι  να με τυραννάει όσο τώρα στο γιαλό το ξαφνικό μπουρίνι…
Reply
#3
Στο ποδήλατο Γιώργο θυμάμαι όταν έτρεχα σε μερικά brevet ότι είχα αλλάξει 3-4 μάρκες μέχρι να βρω κάποιο που δεν με ενοχλούσε στο στομάχι. Έχω ακούσει και από άλλους να έχουν πρόβλημα με τη Χ μάρκα και με την Ψ να μην καταλαβαίνουν τίποτα.

Τώρα έχουν βγάλει και σε υγρή μορφή που είναι καλύτεροι και δεν αφήνουν και κατάλυπα στο υδροδοχείο αν χρησιμοποιείται.
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#4
Και εγώ έχω αυθόρμητη προτίμηση,  στο πιο δυσεύρετο και λιγότερο διαφημισμένο...
Reply
#5
Μια πατέντα με άριστα αποτελέσματα (και οικονομική) :  2 μέρη νερό + 1 μέρος χυμό μήλου + ελάχιστο αλάτι.
Περιέχει σχεδόν όσα και ενα ισοτονικό του εμπορίου.
Δοκιμάστε το  Wink
Reply
#6
(09-16-2013, 04:58 PM)dan link Wrote: Μια πατέντα με άριστα αποτελέσματα (και οικονομική) :  2 μέρη νερό + 1 μέρος χυμό μήλου + ελάχιστο αλάτι.
Περιέχει σχεδόν όσα και ενα ισοτονικό του εμπορίου.
Δοκιμάστε το  Wink

...Έχω κάτι παλιούς ηλεκτυρολύτες flash απ΄το Ascona  του συγχωρεμένου του πατέρα μου, λέτε να βάλω μισό μπουκαλάκι στο...μείγμα??? :o Tongue ;D
Reply
#7
Εγώ πάλι χρησιμοποιώ αυτούς που γράφουν οι παιδίατροι στα μωρά για την διάρροια....με άρωμα μπανάνας....ή φράουλας..
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#8
Κόστος  5,20 ευρό τα 12 φακελλίδια..
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#9
Εγώ πάλι την έχω δει παραδοσιακά δηλαδή ξερά σύκα και νερό.
Να χρειαστώ δε άλατα στη θάλασσα μάλλον απίθανο.
Reply
#10
Το αλάτι της θάλασσας σε αντίθεση με το ορυκτό αλάτι , περιέχει καμιά ογδονταριά μέταλλα και ιχνοστοιχεια  τα οποία είναι ακριβώς ότι χρειάζεται κάποιος για να αποφύγει την αφυδάτωση. Λίγο θαλασσινό νεράκι λοιπόν είναι ότι πρέπει, εφ'όσων ακολουθήται από άφθονο γλυκό νερό...
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)