Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ψάχνοντας Velcro...
#1
Καλησπέρα... Έχει χρησιμοποιήσει κανείς κάποιου είδους αυτοκόλητο velcro -ή κάτι αντίστοιχο- που να αντέχει στο ηλιακό φως και στο θαλασσινό νερό, και να "πιάνει" καλά (όχι σαν τα φτηνά κινέζικα...); Βρήκα κάτι της 3Μ σε μαγαζί με ναυτιλιακά, αλλά ήταν πολύ ακριβό (η συσκευασία είχε 90 ευρώ, οπότε δεν μπήκα στον κόπο να ρωτήσω πόσα ακριβώς μέτρα ήταν...) και δεν ξέρω και την απόδοσή του... Προσωπικά θέλω να το χρησιμοποιήσω σε υλικό αντίστοιχο με αυτό των φουσκωτών (hypalon).
Reply
#2
Σε τι επιφάνεια θέλεις να το κολλήσεις; Πολυαιθυλένιο, πολυεστέρα;
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#3
Το υλικό που θέλω να το κολλήσω είναι το nitrylon, ένα είδος συνθετικού λάστιχου, που, όπως γράφω, είναι αντίστοιχο του hypalon, το οποίο χρησιμοποιείται στα γνωστά φουσκωτά σκάφη με μηχανή. Όπως, ίσως, καταλάβατε το καγιάκ μου είναι ένα φουσκωτό Sunny της Gumotex, το οποίο -αν όλα πάνε καλά- ετοιμάζεται να ζήσει την πρώτη του πολυήμερη εκδρομή. Πρακτικά, λοιπόν, είναι σαν να θέλω να κολλήσω το velcro στο φουσκωτό πλαϊνό ενός φουσκωτού σκάφους...
Reply
#4
Τι ακριβώς θες να εφαρμόσεις πάνω?
Reply
#5
Εγω από ότι κατάλαβα Χρήστο μάλλον του τρύπησε και θέλει να το καλλήσει,σωστα;
ΚΑΓΙΑΚ ,ΣΚΙ ,ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ......
Reply
#6
(07-18-2013, 04:46 PM)kayak link Wrote: Εγω από ότι κατάλαβα Χρήστο μάλλον του τρύπησε και θέλει να το καλλήσει,σωστα;

Μα...velcro είναι το "χριτς χράτς" κοινώς.Αποκλείται νομίζω,να θέλει να μπαλώσει σκάφος με velcro. http://www.kalogiannis.gr/show.php?PRD_C...d47X1031jf Υπάρχουν και πολύ οικονομικά,αλλά δεν ξέρω την ασφάλεια που θα προσφέρει με το αλάτι να το βρέχει!
Reply
#7
Το Nitrilion είναι είδος Hypalon ώς χημική σύσταση, ελαφρώς πιο εύκαμπτο. Οι Τσέχοι συστήνουν τη χρήση κόλας  Hypalon 2 συστατικών, ψυχρής κόλλησης για να κλείσουν τρύπες και σε πρόσθεση κομματιών όχι όμως σε ραφές. Εκεί δε γνωρίζω τί κάνουν. Με κόλλα hypalon έχω βάλει στο safari μου και στο sunny, footpegs από κανονικό καγιάκ, με καποιες περεταίρω μετατροπές. Η καλή βενζινόκολα δεν κάνει. Το Σάββατο έμεινα από αριστερό ιμάντα στη Θάσο επειδή μου τελείωσε η hypalon και βιαζόμουν να κολλήσω ο μ...ας (αυτοκριτική :-X).

Στην περίπτωσή σου θα μπορούσες να πάρεςι velcro  χωρίς κόλλα, που πωλείται σε τεχνικά καταστήματα με το μέτρο και να το κολλήσεις κατ΄αυτόν τον τρόπο. Εάν πρόκειται για μεγάλη επιφάνεια και δεν αρκεί ταινία αγόρασε το "πατάκι" velcro από παλμικό τριβείο. Πωλείται φυσικά σε τεχνικά καταστήματα και είναι ιδιαιτέρως δυνατα στην πρόσφυση. Υποθέτω ότι θα πρέπει να τα κολλήσεις με hypalon κι αυτά...

Μια και το ΄φερε η κουβέντα, τί έχεις στο μυαλό σου?
Reply
#8
Ευτυχώς το Sunny δεν έχει τρυπήσει ακόμη... (κτύπα ξύλο....) Παίρνει όμως κάποια νερά, κυρίως από την πλώρη, όταν το κύμα δυναμώνει. Εκείνο, λοιπόν, που θέλω να δοκιμάσω είναι να κολλήσω περιμετρικά της πλώρης μία ταινία velcro, ώστε όταν φορτώσω το σκάφος, να μπορώ να καλύψω την πλώρη με ένα τριγωνικό κομμάτι πλαστικού υφάσματος (μάλλον PVC), το οποίο βέβαια θα έχει αντίστοιχα περιμετρικά το κατάλληλο velcro. Πιστεύω ότι έτσι θα αποφύγω κάποια νερά, αλλά και θα μπορώ να έχω εύκολα πρόσβαση στο μπροστινό τμήμα, αν χρειαστεί.
Το πρόβλημα με τα συνηθισμένα, φτηνά velcro του εμπορίου είναι ότι συχνά χάνουν γρήγορα την "πρόσφυση" και δε νομίζω ότι μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες της θάλασσας. Πάλι το velcro από παλμικό τριβείο, έχει μόνο το "αρσενικό", αν δεν κάνω λάθος, καθώς το "θηλυκό" είναι μόνιμα ενσωματωμένο στη βάση του τριβείου...
Αλήθεια Thanassi, μήπως θυμάσαι ποια κόλλα hypalon χρησιμοποίησες, μιας και ήδη την έχεις δοκιμάσει;
Reply
#9
όταν εννοείς νερά εννοείς το σπρέι από τα κύματα.ΑΥτο είναι φυσιολογικό σε φορτωμένο καιρό σε όλα τα σιτ ον και φουσκωτά.(Αν κατάλαβα καλά)
ΚΑΓΙΑΚ ,ΣΚΙ ,ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ......
Reply
#10
Μου είχαν στείλει από Τσεχία μια συσκευασία 2 κιλών με αντίστοιχο καταλύτη. Εδώ έχουμε συνολικά 8 τέτοια σκαφάκια. Τα δύο τα σκάσαμε από ραφές (δεν διορθώνονται) οπότε και αποτελούν πεδίο δοκιμών. Η κόλλα λοιπόν τελείωσε.
Ήδη ο έταιρος της παρέας έχει πάρει κόλλα από καταστημα ναυτηλιακών ειδών. Δε γνωρίζω μάρκα αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει σημασία. Η χημική σύσταση είναι παρόμοια. Άλλωστε, στην τότε αλληλογραφία μου με το κατάστημα που αγόραζα υλικά στην Πράγα, μου είχαν συστήσει να προμηθευτώ κόλλα του εμπορίου για να αποφύγω τα  μεταφορικά.

Καλή η ιδέα σου για το κάλυμα. Είναι καμιά 4ετία που το σκέφτομαι για το ΣΑΦΑΡΙ, ιδιαίτερα μετά από μια τούμπα που έφαγα λόγω γεμίσματος του σκάφους στον Αγγίτη . Δεν το προχωράω γιατί θέλω να σκεφτών ένα τρόπο έτσι ώστε το μεσα μέρος του τριγώνου του υφάσματος να έχει τάση προς τα επάνω, να κάθετε όρθιο. Εχω κάτι στο μυαλό μου αλλά προέχουν άλλα...
Anyway που λεν κι οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι...

Αντι του βέλκρο μπορείς να ανοίξεις τρύπες στο τελείωμα των ραφών των μπαλονιών(εκεί που περναν τα σχοινιά) και στο  ύφασμα pvc και να το περάσεις με σχοινί. Θα είναι σταθερό και δεν θα το επηρεάζει το νερό. Επίσης δεν θα μπεις στη διαδικασία της κόλλησης.
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)