Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Γύρος Μήλου με το Rockpool alaw
#1
Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια, και γύρισα τη Μήλο που δεν είχα επισκεφτεί ποτέ και έβγαλα σε πολυήμερο ταξίδι το alaw (μελωδία στα Ουαλλικά) για πρώτη φορά.
Είχα μαζί μου την πρώτη μέρα έναν Γάλλο που θέλει να δραστηριοποιηθεί με καγιάκ στο νησί που κωπηλατούσε ένα dag με ένα ανεκδιήγητο διεδρικό κουπί εντελώς ακατάλληλο για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίζαμε. Προσπάθησα να τον συνετίσω μα "στου κουφού την πόρτα".
Αρχίσαμε από τον Απολλωνα και αλήθεια είναι πως μέχρι και τα μισά του κόλπου της απόκρισης με ένα γεμάτο τριάρι βοριά στην μπάντα τα πήγε εντυπωσιακά καλά κρατώντας περί τους 3 κόμβους. Εγώ βέβαια δεν κρατιόμουνα να βρώ την ευκαιρία να ξαμοληθώ και μόλις περάσαμε την επικίνδυνη ζώνη και βεβαιώθηκα ότι δεν κινδυνεύει να πνιγεί τον παράτησα και έφυγα φούλ κατά τα κάτω. Τον περίμενα στα αγκάθια, ωραία παραλία με τα τελευταία αρμυρίκια που θα βρίσκαμε μέχρι το Παλαιοχώρι 16 μίλια μακριά. Πάνω που άρχισα να ανησυχώ και να τον καλώ στο κινητό του (δεν είχε vhf) νάσου τον και σκάει μύτη από την άκρη του κόλπου. Του έριξα μισή ώρα σε τρία μίλια, αδύνατον να πας βόλτα με κάποιον έτσι εκτός και αν σε πληρώνει. Ο Γάλλος δεν με πλήρωνε, μόνο τα έξοδα μου κάλυπτε οπότε προβληματίστηκα έντονα ξέροντας ότι είχαμε κόντρα πεντάρια μπροστά μας.
Το δεύτερο σύννεφο στη σχέση μου με τον Γάλλο ήρθε όταν ενώ κοιμόμουνα κάτω από το αρμυρίκι με ξυπνάει ένας πολύ δυνατός γδούπος, ύστερα ένας δεύτερος, ύστερα ένας τρίτος ώσπου ανοίγω τσαντισμένος τα μάτια μου και βλέπω τον ραφαέλ να έχει μαζέψει όλους τους παλιούς κορμούς και ξύλα από την παραλία. Μιλάμε για υπέροχους κορμούς, ο ένας ήταν πάνω από 60-70 κιλά ξασπρισμένος από το αλάτι και τον χρόνο, στρογγυλεμένος στις γωνίες, καταπληκτικός. I make fire μου λέει όλο χαρά, γιατί τον ρωτάω, κρυώνεις μες τον Ιούλιο? Όχι για να βράσω μακαρόνια μου απαντάει. Περριτό να σας πώ ότι μου ήρθε να τον θάψω στην άμμο. Συγκρατήθηκα όμως και του επισήμανα το ότι οι φωτιές στις παραλίες στην Ελλάδα το καλοκαίρι απαγορεύονται, τα ξύλα αυτά είναι γεμάτα αλάτι και υγρασία και καπνίζουνε σαν το διάολο και ότι επίσης έχω μαζί μου μαγειρείο οινοπνεύματος όπου με λίγο οινόπνευμα θα μαγειρέξουμε μια χαρά.
Στεναχωρήθηκε αλλά υποχώρησε...

συνεχίζεται..

Ταξιδιού συνέχεια και ο Γάλλος λάκισε από το πρωί, καλύτερα εδώ που τα λέμε.
Προσφέρθηκε αργώτερα να με παραλάβει από τον Απόλλωνα και να με πάει στο λιμάνι με το ένα από τα δύο τζίπ που είχε στο νησί (+ τρέηλερ + 8 καγιάκ) μα αρνήθηκα, προτιμούσα να κωπηλατήσω τα εξτρά μίλια.
Είχα φτάσει Μήλο από Κυριακή μεσημέρι και πέρασα ένα βράδυ στην Κίμωλο απέναντι από τον Απόλλωνα πάνω σε κάτι φύκια, το δεύτερο στα αγκάθια και έλεγα σήμερα να φτάσω στο Παλαιοχώρι. Αλήθεια είναι ότι στα αγκάθια κοιμήθηκα υπέροχα, ησυχία, καθόλου κουνούπια και το δεντράκι για σκιά έμεινα στην παραλία μέχρι αργά το πρωί οπότε και την εγκατέλειψα για το άγνωστο.
Πολλά να δώ στην διαδρομή αλλά εγώ περισσότερο διασκέδαζα το τεσσαράκι που είχα στην ουρά μου παρά τα αξιοθέατα και έτσι οι μόνες στάσεις που κατάφερα να κάνω ήταν στη Συκιά και το Κλέφτικο. Εντυπωσιακά και τα δύο και τσούρμο τα ιστιοπλοικά και τα ταχύπλοα με τουρίστες που είχαν την ίδια φαίνεται άποψη. Αφού έκλεψα τραγικά την παράσταση με τους άσπρους αστερίες πάνω στο κόκκινο alaw να αφήνουνε τους τουρίστες στα ιστιοπλοικά με κρεμασμένα σαγόνια και με τις κάμερες τους να έχουν πάρει φωτιά απομακρύνθηκα με σκάρτο τάληρο προς τον τελικό μου προορισμό για σήμερα. Ο βοριάς συνέχισε και δυνάμωνε και όταν γύρισα ανατολικά μισό μίλι έξω από την ακτή τον ξαναέβρισκα σαν βορειοδυτικό. Έτσι η διαδρομή μέχρι την ξυλοκερατιά ήταν εύκολη και γρήγορη. Από 'κεί και πέρα όμως άρχισαν οι καταβατικοί και έτσι στο Τσιγκράδο παρέδωσα. Βρήκα μία ωραία μίνι παραλία με βράχο στην πλάτη που έκοβε τον βοριά και παρ' ότι θα μπορούσα να τραβήξω λίγο ακόμα αποφάσισα να περάσω την νύχτα εκεί. Καλή απόφαση αν εξαιρέσεις τις ψείρες. Να πω εδώ πως δεν είχα πάρει σκηνή κανονική μαζί μου παρά μόνο την pentalite tarp χωρίς πάτωμα με το σκεπτικό
ότι θα χρειαζόμαστε εκτός από καταφύγιο για τον ύπνο και καταφύγιο για τον ήλιο. Ο γάλλος είχε φέρει κάτι πανιά και κάτι σκοινιά αλλά στο γεμάτο τεσσάρι ούτε που δοκίμασε να τα στήσει οπότε, όπως το είχα φανταστεί, χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά τη δικιά μου (καπνίζοντας μέσα ταυτόχρονα προς μεγάλη μου αναστάτωση). Έχω βέβαια ένα υπνόσακο ζούγκλας που σε κλείνει απ' την κορφ'η ως τα νύχια αλλά ήταν αποπνικτικός. Ανακάλυψα ότι οι ψελίρες της άμμου, σαν τις σκνίπες πάνε στο φώς έτσι ούτε να διαβάσω μπορούσα ούτε να τσεκάρω τις επικοινωνίες μου στο κινητό. Αισθανόντουσαν αμέσως την κάθε πηγή φωτός και ξεπρόβαλλαν από την άμμο κατά ντουζίνες. Δεν ήταν καλή νύχτα και είναι ζήτημα εάν κατάφερα να κοιμηθώ τρείς τέσσερεις ώρες. Γι' αυτό και το επόμενο πρωί το κωλοβάρεσα δεόντως και αξιώθηκα να φύγω από την ψειροπαραλία λίγο μετά τις 12. Η χειρότερη ώρα φυσικά αφού το θερμόμετρο έδειχνε 42 βαθμούς στον ήλιο και ο αέρας είχε ήδη αρχίσει να δυναμώνει. Ευτυχώς με το που βγήκα στην θάλασσα η θερμοκρασία αμέσως έπεσε στους 26, βοήθησε βέβαια και ο αέρας αλλά το ζόρι που τράβηξα για να ανέβω από το Παλαιοχώρι στον Καστανά δεν λέγεται. Πεντάρι γεμάτο στη μύτη και όσο και αν προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ τα κύματα ήταν σημεία που ούτε 3 κόμβους δεν κατάφερνα να πάω. Είχα κάνει και λάθος επιλογή κουπιού παίρνοντας το 750άρι. Πολύ μεγάλο και χρειάστηκε να κάνω μία εξτρά στάση για να ξεκουράσω τον καρπό μου που είχε αρχίσει και τσίμπαγε. Ωραία παραλία οι Καστανιές, και ω τι σύμπτωση στο λίγο που έκατσα ήρθε και ένα περιπολικό του λιμενικού να τσεκάρει την κατάσταση. Τους κοίταξα επίμονα μέχρι που αναγκάστηκαν να με χαιρετήσουνε και ύστερα χαμήλωσα το βλέμμα. Καλά παιδιά, αγόρι και κορίτσι, νέοι και οι δύο. Ωραίο τζίπ! Η διαδρομή από 'κεί μέχρι τον Απόλλωνα ήτανε πιο εύκολη αφού ο καιρός είχε αρχίσει να γυρνάει μάσκα μπάντα. Στον Απόλλωνα ήπια ένα ολόκληρο μεγάλο κουτί χυμό του περιπτέρου, έκανα ένα τσιγάρο και έφυγα τσάκ μπάμ για να προλάβω τη δύση στο ανατολικό ακρωτήριο του κόλπου του Αδάμα.
Ο καιρός ήτανε φωρτωμένος προς μεγάλη μου ικανοποίηση μιας και το alaw στους πλάγιους καιρούς ήταν σταθερό σαν τραίνο.
Με λίγο πάνω από 4 μέσο όρο έφτασα στο εντυπωσιακό ακρωτήριο πολύ πριν το ηλιοβασίλεμα.
Εκεί βρήκα κάτι σαν παραλία μπροστά από τα μπάζα κάποιου ορυχείου. ένα βρώμικο και καταθληπτικό μέρος που ούτε οι γλάροι δεν το καταδέχονταν παρά μόνο λίγα κοράκια. Έκοβε όμως το κύμα του βοριά και μην έχοντας ιδέα τι θα έβρισκα παρακάτω, αν έβρισκα κάτι αποφάσισα να περάσω εκεί το βράδυ. Η παραλία αποδείχτηκε το απόλυτο βασίλειο των ψειρών. Κάποια στιγμή από την τρέλλα μου μέσα σε λιγώτερο από πέντε λεπτά σκότωσα εκατό μετρημένες σπάζοντάς τες ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Μα ήταν ατελείωτες, ακόμα το σκέφτομαι και φρικάρω. Το σκοτάδι πίσσα, το φεγγάρι αργούσε ακόμα να βγεί και σαν να μην έφταναν αυτά ο αέρας δυνάμωσε κι' άλλο μέσα στη νύχτα κλονίζοντας την πρόχειρα στημένη σκηνή μου. Για να μην σας τα πολυλογώ γύρω στις τρείς τη νύχτα αποφάσισα να ξεστήσω τα πάντα να μαζέψω τα μπογαλάκια μου και να περιμένω το ξημέρωμα. Έτσι και έκανα και κατά τις πέντε άρχισε να ροδίζει ο κοντός ορίζοντας πίσω από την Κίμωλο. Στις έξι ήμουνα στο νερό και σε μία ωρίτσα στον Αδάμα.

Εν ολίγοις ωραία βόλτα, ανυπομονώ να την ξανακάνω κάποια μέρα σύντομα αλλά τώρα με καλύτερη οργάνωση.
Την ανάλυση της διαδρομής μπορείτε να την δείτε εδώ http://www.movescount.com/moves/move15492963


Attached Files Image(s)
   
Reply
#2
χα χα Γιώργο έσκασα από τα γέλια, φαντάστηκα τη φάτσα σου μόλις βγήκες και τον είδες με τη φωτιά  ;D ;D ;D ;D ;D
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#3
Το έπος της Μήλου ..Γάλλοι σύμμαχοι και ψείρες !!  Big Grin
Ωραία περιγραφή  (καμιά φωτό ακόμη  ;  Wink)
Reply
#4
Χχαχαχ!!!!!Καλό!!!!Σε λίγες μέρες θα "κοπηλατώ" και εγώ στα νερά της Μήλου!Αν έχετε κάποια Tips,ευπρόσδεκτα!
Reply
#5
Γιώργο από οτι καταλαβα ήταν ένα παιχνιδι με τα κύματα...Πρεπει να ήταν πολύ όμορφα..

ΥΓ.Τι φωτογραφική χρησιμοποιησες;;;Ψάχνομαι και εγω
ΚΑΓΙΑΚ ,ΣΚΙ ,ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ......
Reply
#6
Panasonic lumix

Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)