Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Χάνονται καλάμι και μηχανισμός αν μας πέσουν μέσα στην θάλασσα;
#1

Ας υποθέσουμε ότι κάνουμε συρτή χρησιμοποιώντας ένα καλάμι με κάποιον μηχανισμό επάνω του και τραβάμε πίσω μας ένα τεχνητό ψαράκι. Κάποια στιγμή ενώ κάνουμε συρτή, από λάθος κίνηση ή απροσεξία ή από όποιον άλλο παράγοντα, το καλάμι μας φεύγει από εκεί που το έχουμε στερεώσει και πέφτει μέσα στην θάλασσα σε βάθος ας πούμε 15 μέτρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα και η μοναδική αντίδρασή μας  είναι να μείνουμε να κοιτάμε το καλάμι με τον μηχανισμό του να βυθίζεται μέσα στο νερό και να κατεβαίνει, να κατεβαίνει, μέχρι που να φτάσει στον πυθμένα και να σταματήσει εκεί. Είναι μία καθόλου ευχάριστη στιγμή να βλέπεις τον εξοπλισμό σου να χάνεται μέσα στη θάλασσα και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη, ανάλογα με το πόσο ακριβός είναι ο εξοπλισμός.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Χάνεται ο εξοπλισμός για πάντα; Πρέπει να αγοράσεις πάλι καλάμι και μηχανάκι; Λοιπόν, όχι απαραίτητα. Αρκει το βάθος που βυθίστηκαν να είναι μικρότερο από το μήκος της πετονιάς που έχεις αφήσει από το καλάμι κάνοντας συρτή.

Τα ψαράκια που χρησιμοποιούμε στην συρτή είναι συνήθως floating, βυθίζονται όταν τα τραβάμε σε βάθος ανάλογα με τις προδιαγραφές τους, δηλαδή ανάλογα με το πόσο μεγάλη μεγάλη είναι η πλαστική τους "γλώσσα" που έχουν κάτω από την μύτη τους, αλλά όταν σταματήσουμε να τα τραβάμε με κάποια ταχύτητα, αυτά ανεβαίνουν στην επιφάνεια και επιπλέουν.
Όταν λοιπόν έχουμε αφήσει ας πούμε 16 μέτρα πετονιά από το καλάμι στο ψαράκι μας και μας πέσει το καλάμι με τον μηχανισμό του στην θάλασσα που σε αυτό το σημείο το βάθος είναι π.χ. 14 μέτρα, το ψαράκι επειδή είναι τύπου floating θα ανέβει από μόνο του στην επιφάνεια και θα το δούμε να επιπλέει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το πιάσουμε και να μαζέψουμε την πετονιά που προφανώς συνδέει το ψαράκι με το καλάμι μας και έτσι θα φέρουμε επάνω καλάμι και μηχανισμό και θα σώσουμε τον εξοπλισμό μας. Όταν επικρατεί κάποιος κυματισμός και το σκάφος έχει ήδη μία αναπτυγμένη ταχύτητα γυρίζοντας πίσω είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπίσουμε το ψαράκι γιαυτό και ερευνούμε πιο προσεκτικά με τα μάτια μας προσέχοντας παράλληλα να μην απομακρυνθούμε από το σημείο που μας έπεσε το καλάμι.

Οι μηχανισμοί ψαρέματος βέβαια δεν είναι κατασκευασμένοι για να κάνουν καταδύσεις γιαυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τους περιποιηθούμε χρησιμοποιώντας ένα πανί με γλυκό νερό στιμένο και να τους σκουπίσουμε, ή να τους λύσουμε όσο μπορούμε και να τους καθαρίσουμε με λάδι κυνηγητικών όπλων ή να τους πάμε στο κατάστημα ειδών αλιείας για service, αν είναι ακριβοί και αξίζει ο κόπος να δώσουμε κάποιο ποσό για το service. Για το καλάμι δεν μας νοιάζει, ένα ξέπλυμα με γλυκό νερό και ένα καλό στέγνωμα είναι ότι θα χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή ίσως είναι δύσκολο να αποφύγουμε το βρέξιμο του μηχανισμού όταν ψαρεύουμε από πολύ χαμηλό σκάφος -εκτός και αν η ψαρεύουμε πάντα με θάλασσα σχεδόν λάδι ή βρούμε κάποιο μέσον προστασίας- καλό θα ήταν ο μηχανισμός να είναι πραγματικά φθηνός. Είχα γράψει και παλαιότερα ότι ο εξοπλισμός μας εφόσον πρόκειται για ελαφριά παράκτια συρτή δεν χρειάζεται να είναι ακριβός, αλλά όσο τελικά πιο χαμηλό είναι το σκάφος τόσο πιο φθηνό θα πρέπει να είναι το μηχανάκι ώστε να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε πολύ εύκολα αν χρειαστεί. Προσωπικά έχω ψάξει και έχω βρεί στην οδό Αθηνάς στην Ομόνοια (δεν ξέρω για άλλα μέρη της Ελλάδας) ακόμα και με πέντε (5) ευρώ ωραιότατα μηχανάκια με πίσω φρένα που κάνουν μια χαρά την δουλειά τους για ελαφριές συρτές και σε περίπτωση ατυχήματος απλά δεν πρόκειται για μεγάλο ποσόν για να σε νοιάξει.

Εκτός όμως από το να πέσει μέσα στο νερό το καλάμι με το μηχανάκι κατά λάθος, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα αποφάσιζε κάποιος να ρίξει στην θάλασσα από μόνος του τον εξοπλισμό του, φροντίζοντας να έχει τσεκάρει γενικά το βάθος που κινείται και να αφήνει πετονιά μεγαλύτερη από το βάθος, ώστε να μπορέσει να ξαναμαζέψει τον εξοπλισμό του και να μην τον χάσει αν χρειαστεί να τον φουντάρει μόνος του στην θάλασσα.

Reply
#2
(03-27-2013, 09:59 PM)stevv link Wrote: Εκτός όμως από το να πέσει μέσα στο νερό το καλάμι με το μηχανάκι κατά λάθος, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα αποφάσιζε κάποιος να ρίξει στην θάλασσα από μόνος του τον εξοπλισμό του, φροντίζοντας να έχει τσεκάρει γενικά το βάθος που κινείται και να αφήνει πετονιά μεγαλύτερη από το βάθος, ώστε να μπορέσει να ξαναμαζέψει τον εξοπλισμό του και να μην τον χάσει αν χρειαστεί να τον φουντάρει μόνος του στην θάλασσα.

Αν έχει γεμίσει ας πούμε το σώμα του καλαμιού με "χόρτο" για να χαλαρώσει το βραδάκι, αφού έχει ψήσει τα ψάρια, και ξαφνικά βλέπει τα ταχύπλοα του Miami Vice να πλησιάζουν...  ;D ;D

ή αν έχει κρύψει το δυναμίτη που θα χρησιμοποιήσει αν δεν πιάσει τίποτα με τη συρτή..  ;D ;D
Reply
#3


Ένας άλλος λόγος είναι ότι αν θέλει, τον φθηνό εξοπλισμό ψαρέματος πολύ εύκολα τον φουντάρει κάποιος όταν δει τα πολεμικά πλοία του στόλου να του την πέφτουν εφόσον έχει υποπέσει στο μεγάλο παράπτωμα να ψαρεύει από καγιάκ. Αν έχει αφήσει  μήκος πετονιάς μεγαλύτερο από το βάθος τον ξανατραβά επάνω.  Πάντως γενικά τα μηχανάκια ψαρέματος συνήθως χωράνε πολλά μέτρα πετονιάς ανάλογα με τις προδιαγραφές τους  και με το πόσο χοντρή είναι αυτή η πετονιά. Όσο πιο χοντρή είναι τόσο λιγότερη χωράνε.
Αν το βάθος είναι αρκετά μεγάλο πάλι τον φουντάρει εύκολα ακόμα και αν δεν τον ξαναβρεί, γιατί επικρατεί η μαθηματική σχέση που λέει ότι το κόστος ενός πραγματικά φθηνού και καλού εξοπλισμού είναι πολύ μικρότερο από το πρόστιμο.

(κόστος εξοπλισμού<πρόστιμο). Υποτίθεται ότι δεν θα γίνεται αυτό και κάθε μέρα γιατί τότε θα είναι ασύμφορο.

Για τα ψάρια, λέμε ότι τα κυνηγούσε κάτι μεγάλο και πάνω στον πανικό τους πήδηξαν μόνα τους πάνω στο σκάφος για να σωθούν.  8) 8)

Και ένας ακόμη λόγος είναι η μόνιμα συνεχιζόμενη αψαρία. 8)

Reply
#4
Aν στην "πέσουνε" φίλε πετάς το καλάμι μέσα με το ψαράκι για σημαδούρα και μόλις ξεμπερδέψεις πας και το σηκώνεις.... :Smile
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#5
(04-05-2013, 05:00 AM)vitamin sea link Wrote: Aν στην "πέσουνε" φίλε πετάς το καλάμι μέσα με το ψαράκι για σημαδούρα και μόλις ξεμπερδέψεις πας και το σηκώνεις.... :Smile

Απάντησες χωρίς να έχεις διαβάσει τι έγραψα, γιατί αν το είχες διαβάσει θα έβλεπες ότι ακριβώς αυτό είπα.

Reply
#6
'Εχεις δίκιο... Wink
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)