Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
καγιάκ-άθληση-φυσική κατάσταση
#1
Καλησπέρα σας φίλοι του καγιάκ! Πριν λίγο καιρό παρήγγειλα ένα καγιάκ το οποίο αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο εξοχικό μου κοντά το Ρίο. Πριν 2 βδομάδες κατέβηκα για να το παραλάβω από την μεταφορική και να το ρίξω κιόλας και μπορώ να πω ότι το γούσταρα πάρα πολύ..! Γενικά είχα ξανακάνει καμία 30 φορές στην ζωή μου σε ένα άλλο, αλλά τώρα πήρα πρώτη φορά δικό μου. Ο κυριότερος λόγος που το πήρα, εκτός του ότι μου αρέσει, είναι για να κάνω ένα άθλημα κατά την περίοδο των διακοπών και να μην είμαι σε αδράνεια (..και ίσως και για κανένα ψαρεματάκι καμιά φορά.. Tongue)..! Θεωρείτε λοιπόν ότι θαλάσσιο καγιάκ αποτελεί καλή μορφή άσκησης για μυική ενδυνάμωση και βελτίωση φυσικής κατάστασης??
Reply
#2
Ναι, αλλά θέλει προσοχή.
Υπάρχουν εκτός των άλλων κίνδυνοι από την ακτινοβολία
και τραυματισμοί στους ώμους και τους καρπούς αλλά και τη μέση,
οι τελευταίοι ιδιαίτερα κατά την μεταφορά.
Στο καγιάκ ενδέχεται να αντιμετωπίσεις και το συνηθισμένο πρόβλημα του μουδιάσματος
στα κάτω άκρα.
Όσο βελτιώνεις την τεχνική σου τόσο μειώνεις όλους τους κινδύνους
και έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο μυοσκελετικό
σου σύστημα.
Μία βασική συμβουλή είναι το να προσπαθείς πάντα να ενεργοποιείς τις μεγαλύτερες ομάδες μυών
και να αποφεύγεις να επιβαρύνεις τους μικρότερους η μεμωνομένους μύς.
Κράτα την γωνία των αγκώνων σου μεγαλύτερη η ίση από 90 μοίρες και χρησιμοποίησε περιστροφή του κορμού σου
για την κωπηλασία. Χρησιμοποίησε όσο πιο πολύ μπορείς τους κοιλιακούς σου, εμπρός και πλάγιους και τους μυς της πλάτης.
Κατά το δυναμικό μέρος της κουπιάς προσπάθησε να πιέζεις ελαφρά με μικροπεριστροφή της λεκάνης και έκταση του ποδιού
τα foot pegs του σκάφους σου, ένα ένα, εναλλάξ.
Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί όλο σου το σώμα σαν άξονας μεταφοράς δύναμης από την παλάμη του κουπιού στα σημεία
επαφής σου με το σκάφος.
Εάν μάθεις αυτές τις τεχνικές πολύ σύντομα θα δείς το σώμα σου να αλλάζει ισοτονικά και να σφίγγει ακόμα και στα δυσκολώτερα σημεία. Οι μύς σου θα ενδυναμωθούν χωρίς να κοντύνουν, θα ενισχυθούν οι σύνδεσμοι, η πλάτη σου θα γίνει "αλεξίσφαιρη" θωρακίζοντας την σπονδυλική σου στήλη ενώ οι ώμοι και το στήθος σου θα αναπτυχθούν εντυπωσιακά.
Όσο πιο στενό το σκάφος σου, τόσο πιο πολύ θα αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς όλο το σώμα σου. Φαρδειά και ψηλά σκάφη θα περιορίσουν σημαντικά την απαραίτητη για ισοτονική άσκηση κινητικότητα.
Ιδανικά συμπληρώματα της άσκησης με sea kayak το κολύμπι και το ποδήλατο, ιδιαίτερα χρήσιμες οι ασκήσεις άπνοιας αλλά και ελεύθερης κατάδυσης.
Εκεί που το θαλάσσιο καγιάκ πραγματικά φέρνει γρήγορα αποτελέσματα
είναι στον έλεγχο η μείωση του βάρους αφού βρίσκεται μέσα στις 5
πιο θερμιδοβόρες δραστηριότητες στον σχετικό πίνακα.
Φαντάσου ότι ένας καγιάκερ σε μία τυπική μέρα expedition
καταναλώνει περί τις 6 με 8 χιλιάδες θερμίδες πάλι κατά τους σχετικούς πίνακες
Ότι θέλεις να ρωτήσεις στη διάθεσή σου.
Reply
#3
Όπως ξέρεις Cris89,  η λέξη  «κουπί»  στα σύγχρονα ελληνικά έχει επικρατήσει σαν συνώνυμη της ταλαιπωρίας,  της κακοπάθειας,  έτσι που στους λιγοστούς φίλους του να αναλογεί ένα είδος υποχρέωσης να ξεριζώσουν την εξωφρενική αυτή παρεξήγηση.
Γι αυτό θέλω να σε καλέσω κι εσένα να μην ξεκινήσεις ανάποδα,  βλέποντας το σκάφος σαν εναλλακτικό πάγκο γυμναστηρίου.
Το καγιάκ είναι πάνω από όλα δεξιοτεχνία,  ιππασία στο κύμα,  με πολλή θεωρία και μακριά πορεία προόδου.  Δώσε από την αρχή έμφαση στην απόκτηση καλής τεχνικής,  που θα σου χαρίσει γρήγορα βελτίωση της απόδοσης, των επιδόσεων και  -προπάντων-  μεγέθυνση της απόλαυσης,  και άφησε τα ευεργετήματα της μυϊκής ενδυνάμωσης ή της φυσικής κατάστασης να έλθουν μόνα τους,  στην ώρα τους.
Reply
#4
Σας ευχαριστώ πολύ και τους 2 για τις απαντήσεις σας ήσασταν κατατοπιστικότατοι! Όσον αφορά την τεχνική, το έχω συνειδητοποιήσει ότι εκεί πρέπει να δώσω την μεγαλύτερη βάση για αποφυγή τραυματισμών και βελτίωση επιδόσεων, γι αυτό το ψάχνω όσο μπορώ περισσότερο για να την μάθω σωστά, οπότε aegeanpaddlers σε ευχαριστώ και για την υπόδειξη της τεχνικής..! Smile ..Το ήξερα ότι με το καγιάκ καταναλώνεις θερμίδες αλλά να πω την αλήθεια δεν φανταζόμουν τέτοια νούμερα..! :o Ο κυριότερος λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ με αυτό το άθλημα είναι επειδή το θεωρώ πολύ εντυπωσιακό καθώς συνδυάζει την άθληση με την παρατήρηση των φυσικών ομορφιών, ενώ βρίσκεσαι και σε άμεση επαφή με την θάλασσα την οποία αγαπάω πολύ και σε καμία περίπτωση δεν το βλέπω σαν αγγαρεία για να κάνω σώμα. Γενικά ασχολούμαι και με άλλο άθλημα, που όμως σε περιόδους διακοπών που λείπω από Αθήνα δεν μπορώ να το εξασκήσω. Επέλεξα λοιπόν το καγιάκ σαν συμπληρωματικό όταν πηγαίνω στο εξοχικό μου να το ρίχνω και να αθλούμαι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βάζω σε δεύτερη μοίρα αφού όσο το κρύο δεν είναι πολύ εγώ σκοπεύω να πηγαίνω να κάνω. Φίλε μου giorgo ormanoglou, έχεις απόλυτο δίκιο στο θέμα με το "κουπί", είναι πράγματι πολύ παρεξηγημένο και είναι πασιφανές ότι έχει και πολύ λίγους φίλους στην Ελλάδα.. Σκέψου ότι αν και γνωρίζω αρκετό κόσμο, δεν ξέρω ούτε ένα άτομο που να ασχολείται είτε με καγιάκ είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή κωπηλασίας..
Reply
#5
Καλησπέρα chris

Ο aegeanpaddler έχει δίκιο σε ότι αφορά την κατανάλωση θερμίδων. Το τι χάνεις είναι εκπληκτικό. Καταρχήν θέλω να πιστεύω ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με το seakayak απεχθανόμαστε το γυμναστήριο. Είμαι λοιπόν της άποψης ότι πρέπει να βοηθήσεις το σώμα σου και να ενδυναμώσεις τους μυς που καταπονούνται με το kayak (πλάτη, ώμους, στήθος, τρικέφαλος, δικέφαλος, πόδια) ακόμα και όταν δεν κάνεις kayak. Έτσι όλα θα σου έρθουν πιο εύκολα. Προσωπικά έχω εφαρμόσει ένα προγραματάκι για τις ημέρες που δεν κάνω kayak, ή το εκτελώ σε μειωμένο χρόνο και ένταση για τις ημέρες που κάνω kayak. Την 4η ημέρα ξεκουράζομαι και δεν κάνω τίποτα.

D1. Ζέσταμα 10 λεπτά. Άνω, κάτω και πλάγιους κοιλιακούς 2 ασκήσεις από 4 σετάκια για κάθε ομάδα:
2 Swiss Ball Crunch
20 Swiss Ball Leg Lifts
4 Swiss Ball Side Crunch

Εσύ καθορίζεις τις επαναλήψεις στα σετ. Η exercise ball απλά τα σπάει. Επίσης 4 σετ ραχιαίους. Ακολουθούν κάμψεις ή έλξεις. 5 σετάκια επαναλήψεις στο σετ όσες μπορείς.

D2. 30-60 min κολύμπι, ποδήλατο, ή χαλαρό τρεξιματάκι. Προσωπικά προτιμώ το κολύμπι διότι χαλαρώνει τους μύες της πλάτης και γιατί τεντώνεται το σώμα. Όσο μπορείς και όπως μπορείς.

D3. kayak, kayak, kayak.

Εάν θέλεις να κάνεις kayak την 1η ή 2η μέρα, μειώνεις τα υπόλοιπα. 
 
Reply
#6
αυτός ο τύπος με την μπάλα φαίνεται ότι είναι ήδη γυμνασμένος, απλά διαφημίζει την μπάλα. Δεν χτίζονται σώματα με μπάλες αν δεν πιάσεις στα χέρια σου βάρη.  Πρέπει να πρηστούν οι δικέφαλοι από την πίεση του βάρους για να δεις αποτελέσματα. Πάντως για μέσα στο σπίτι αν έχει κάποιος ελάχιστες απαιτήσεις καλή είναι η μπάλα πιο πολύ να περνάς την ώρα σου.
Reply
#7
Εχχμμμ αυτές είναι ασκήσεις κοιλιακών και όχι δικεφάλων...
Reply
#8
(07-16-2012, 08:01 PM)nikkami link Wrote: Εχχμμμ αυτές είναι ασκήσεις κοιλιακών και όχι δικεφάλων...

το ίδιο κάνει. πρέπει να πρηστούν οι μυς παντού για σωστά αποτελέσματα.
Reply
#9
Ευχαριστώ και τους δυο σας πολύ για τις απαντήσεις σας αν και απαντάω πολύ αργοπορημένα, αλλά είχα καιρό να μπω στο forum.. Φιλε nikkami ευχαριστώ και για τις ασκήσεις που μου πρότεινες και κάθισες και τις βρήκες κιόλας, αλλά έχω ήδη πρόγραμμα γυμναστικής γιατί ασχολούμαι με μαχητικά αθλήματα και κάνω και βάρη (τα οποία προσωπικά τα θεωρώ απαραίτητα για τα περισσότερα αθλήματα).. Το kayak το θέλω κυρίως για την περίοδο από Μάιο μέχρι και Οκτώβρη που δεν έχει τόσο κρύο, και συγκεκριμένα για μερικά σαββατοκύρικα που πηγαίνω στο εξοχικό μου όπου και βρίσκεται, αλλά και για έναν μήνα περίπου τον αύγουστο που είμαι στάνταρ στο εξοχικό μου..! Όσο για τις μέρες που κωπηλατούσα, πριν ρίξω το kayak συνήθως έπαιζα λίγο σε έναν σάκο που έχω κρεμάσει, έκανα μερικά πους απς και μερικές ασκήσεις με αλτήρες, και ξεκινούσα και όλα πήγαν καλά χωρίς τραυματισμούς..! Smile
Reply
#10
chris89, έχεις κανένα αξιόλογο πρόγραμμα με βάρη όπου μπορεί να γίνει από το σπίτι με βαράκια;
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)