Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ασκοί κρασιού και... ασφάλεια στο καγιάκ
#1
Πρόσφατα απέκτησα ένα SOT. Το εσωτερικό είναι στεγανό, αλλά τι γίνεται αν μπει νερό (π.χ. από χτύπημα σε βράχο); Σκεφτόμουν κάπως να γεμίσω το εσωτερικό, με κάτι που να εκτοπίζει το νερό σε τέτοια περίπτωση, ώστε να μην εισχωρήσει αρκετό. Οι ασκοί κρασιού (πωλούνται σε διάφορα καταστήματα, είναι φθηνοί και σχετικά ανθεκτικοί) θεωρείτε ότι είναι καλή ιδέα; Το έχει δοκιμάσει κανείς; Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Reply
#2
Υπάρχουν στεγανοί σάκκοι για καγιάκ που είναι πιο ανθεκτικοί. Οι ασκοί που γράφεις απλά θα σκάσουν μόνο και μόνο με την θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί.
Βέβαια αν φτάσεις στο σημείο να κάνεις τρύπα από χτύπημα σε πλαστικό καγιάκ και τόσο μεγάλη όσο να επηρεάσει την πλευστότητα τότε το στεγανό θα είναι το μικρότερο σου πρόβλημα.

Μην αγχώνεσαι, δεν σπάνε εύκολα.
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#3
Ευχαριστώ για την απάντηση Στέλιο.
Δεν αγχώνομαι και τόσο, απλά σκεφτόμουν ότι αν περνάει κάτι απ' τα χέρια μου, για ασφάλεια σε μια τέτοια (έστω κι απίθανη - γι' αυτό και δε θέλω να ξοδευτώ) περίπτωση, γιατί να μην προνοήσω. Πήρα μερικούς 20λιτρους, να πειραματιστώ. Δε θα τους παραφουσκώσω φυσικά, θα περιμένω να χτυπήσουμε τα 35άρια που μας έταξε η ΕΜΥ μέσα στο Μάιο, για να τους φουσκώσω σε ανεκτό βαθμό σε τέτοιες συνθήκες.
Σίγουρα δε θα είναι εφάμιλλοι εξειδικευμένων σάκων, αλλά και η τσέπη δεν αντέχει πολλά τελευταία...
Reply
#4
Από εμπειρία προηγουμένων ετών, για να σπάσεις ή τρυπήσεις τέτοια σκάφη πρέπει να προσπαθήσεις. Μας είχαν τρυπήσει κάποια σκάφη, (όταν ασχολούμουν με καταβάσεις στην περιοχή μου), τα οποία διατηρούσαν την πλευστότητά τους μέχρι το τέλος της δράσης(4-5 ώρες).

Εάν επιμένεις και υπάρχει χώρος κάνε αυτό που κάνουν οι ψαράδες με τις πολυεστερικές βάρκες. Άδεια μπουκάλια από αναψυκτικά. ;D ;D ;D ;D
Reply
#5
Σαν ιδέα δεν είναι καθόλου άσχημη αυτή με τα μπουκάλια Θανάση (περισσότεροι και πιο ανθεκτικοί αεροθάλαμοι, καλύτερη κατανομή, δυνατότητα κάλυψης μικρών χώρων). Αλλά έχει 2 βασικά μειονεκτήματα (πέρα από το πού θα βρω τόσα μπουκάλια): δε θα είναι εύκολο να τα σταθεροποιήσω στο εσωτερικό (καγιάκ - κουδουνίστρα ;D ;D ) και θα αυξηθεί πολύ το βάρος του σκάφους, για δεδομένα λίτρα κάλυψης.
Αυτό για την πλευστότητα, που λέτε και οι δύο, ισχύει φυσικά. Για να απωλεσθεί, θα πρέπει εκτός από τρύπα στο σκάφος, αυτή να είναι κοντά στην ίσαλο γραμμή ή στα ύφαλα και συγχρόνως το σκάφος να μην είναι καλά στεγανοποιημένο στο τμήμα πάνω απ' το νερό. Όλο μαζί, αρκετά απίθανο να συμβεί. Αλλά λέμε, αν...
Reply
#6
Στο δικό μου έχω βάλει 3 - 4 "μακαρόνια" σωσίβια. 
Μπορεί να μήν σπάει εύκολα αλλά αν το δαγκώσει καρχαρίας ? !!!  ;D
Reply
#7
dan, τα γκούγκλαρα να δω πώς είναι και φαίνονται βολικά. Καλή ιδέα, αν υπάρχουν φουσκωτά, γιατί αυτά που είδα μου μοιάζουν αφρώδη και μάλλον θα προσθέτουν βάρος. Φαίνεται να τοποθετούνται εύκολα στο εσωτερικό, λόγω σχήματος.
Edit: μην το γελάς καθόλου με τον καρχαρία στα Ιωάννινα! Εδώ είχαμε το Σήφη τον κροκόδειλο μια εποχή...  ;D ;D
Reply
#8
Διαβάζοντας το νήμα "Sit on ή Sit in ?", βλέπω αυτό:
(04-25-2012, 06:17 AM)vitamin sea link Wrote: (...) If a SOT springs a leak, the whole inside gets flooded. Therefore requires putting in floatation (I use blown up empty wine cask bladders to fill space not taken up by waterproof packed gear). (...)
Δε φαίνεται η αρχική πηγή του κειμένου, αλλά δείχνει να είναι δοκιμασμένη λύση.
Reply
#9
Ξέχασα να αναφέρω ότι την εφάρμοσα τη λύση με τους ασκούς. Έβαλα 4 20λιτρους και 5 10λιτρους (αν θυμάμαι καλά), μισοφουσκωμένους, σε βαθμό που να χωράνε με προσπάθεια, καθώς τους τοποθετούσα μέσα στο καγιάκ, χωρίς όμως να πιέζονται πολύ. Ουσιαστικά, έβαζα μέσα από το ταμπούκι ένα ασκό, τον φούσκωνα και δοκίμαζα αν προχωράει προς το εσωτερικό και αναλόγως αυξομείωνα από το βρυσάκι τον αέρα.
Η λύση αυτή έχει κλείσει ένα εξάμηνο κι οι ασκοί αντέχουν. Είναι μια επιπλέον διασφάλιση για πλευστότητα, αν μπει νερό στο εσωτερικό του καγιάκ.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)