Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Οδηγός αγοράς καγιάκ sit in - Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε
#1
Θα ξεκινήσω αυτό το θέμα προς πληροφόρηση των φίλων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν καγιάκ για να μην την πατήσουν όπως πολλοί άλλοι συμπεριλαμβανομένου και εμένα όταν δεν γνώριζα. Θα προσπαθήσω να χωρίσω το θέμα σε βήματα για ευκολότερη πλοήγηση.

Ξεκινώντας θα πρέπει να έχετε ρεαλιστικούς στόχους στο θέμα της τιμής. Δεν μπορείτε να θέλετε sit in καγιάκ με 500€....
Επίσης οι τιμές που βλέπετε στο εξωτερικό είναι χωρίς μεταφορικά (από 300+ ευρώ για ασφαλισμένη αποστολή ενώ οι περισσότεροι δεν στέλνουν Ελλάδα) και χωρίς εγγύηση. Αν πάθει κάτι το σκάφος τι θα κάνετε; Θα το ξαναστείλετε πίσω; Να γνωρίζετε ότι τα ανασφάλιστα φορτία σχεδόν πάντα έρχονται με κάποιο πρόβλημα από χτύπημα από τις μεταφορικές.

Επίσης αν υπάρχει θέμα χώρου και είναι αδύνατον να το αποθηκεύσετε τότε η μόνη λύση είναι πτυσσόμενο (skin on frame, με σκελετό).

Μια βασική εκπαίδευση στις τεχνικές του θαλάσσιου καγιάκ είναι απαραίτητη. Το καλύτερο καγιάκ του κόσμου να πάρεις θα σου είναι άχρηστο αν δεν ξέρεις τι να το κάνεις.

Βήμα 1

Αφού καταλήξετε στο ποσό που θέλετε να δαπανήσετε έχετε τις εξής επιλογές ανά ποσό:

Ποσό κάτω των 1000€ δεν φτάνει για sit in kayak εκτός και αν βρείτε κάτι μεταχειρισμένο ή προσφοράς οπότε η αγορά σας θα είναι για sit on top όπου έχετε πολλές επιλογές. Με ποσό κάτω τον 500€ δεν πρόκειται να πάρετε καγιάκ αλλά παιχνίδι για να κάνετε βόλτα πάνω κάτω στον κόλπο.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον χρήματα για κουπί, σωσίβιο, τρόμπα και φούστα. Αυτά είναι τα άκρως απαραίτητα και θα σας κοστίσουν επιπλέον 200+ € ανάλογα τι θα πάρετε. Για sit on top χρειάζεστε κουπί και σωσίβιο μόνο.

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβανόμενου βασικού εξοπλισμού μπορείτε να πάρετε και μονό πτυσσόμενο με βασικό αλουμινένιο σκελετό και φουσκωτά δομικά στοιχεία, κατηγορία χρήσης recreation


Ποσό άνω των 1000-1200€ και όχι μεγαλύτερο των 2000€ Οι επιλογές σας είναι αρκετές κυρίως σε πλαστικά σκάφη αλλά και κάποια πολυεστερικά καθώς και σε σπαστά/πτυσσόμενα (βλέπε παρακάτω).

Διπλό πτυσσόμενο με βασικό αλουμινένιο σκελετό και φουσκωτά δομικά στοιχεία, χρήση recreation

Ποσό άνω των 2000€ και όχι μεγαλύτερο των 4000€ Στις τιμές αυτές ξεχνάτε τα πλαστικά και πάτε σε πολυεστερικά ή carbon ή κάποια πτυσσόμενα.

Μονό skin on frame ξύλινο σκελετό και υφασμάτινο πέτσωμα χρήση recreation- touring (πολύ βασικός εξοπλισμός)
Διπλό skin on frame με ξύλινο σκελετό και υφασμάτινο πέτσωμα χρήση recreation-touring (πολύ βασικός εξοπλισμός)
Δυνατότητες ιστιοφορίας στα skin on frame με επιπλέον κόστος.

Βήμα 2

Τι χρήση θα κάνετε; Μην απαντήσετε τα πάντα γιατί θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερα του ενός.

Η απάντηση στο τι χρήση θα κάνετε περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ήρεμες βόλτες μικρών αποστάσεων (μέχρι 15-20χλμ) σε μια ημέρα ή πολυήμερες και πόσο συχνά;
2. Θέλετε να πηγαίνετε βόλτα και όταν έχει κύμα (πάνω από 3 μποφόρ) ή δεν σας ενδιαφέρει;
3. Θέλετε μονό ή διπλό;
4. Το μέρος που κωπηλατείτε συνήθως έχει βραχώδεις παραλίες ή όχι;
5. Θέλετε το καγιάκ μόνο για παιχνίδι πχ roll και πολύ κοντινές βόλτες;
6. Θέλετε το καγιάκ αποκλειστικά για προπόνηση πχ 2-5 ώρες;

Βήμα 3

Οι διαστάσεις σας είναι περιοριστικός παράγοντας στο καγιάκ. Αν είστε πάνω από 120 κιλά πολύ δύσκολα θα τα καταφέρετε σε sit in kayak ιδίως αν είστε και ψηλός. Το κέντρο βάρους θα είναι αρκετά ψηλά και θα τουμπάρετε εύκολα. Προτιμήστε sit on top ή κάποιο πτυσσόμενο πχ Klepper το οποίο είναι βράχος στην σταθερότητα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να ψάξετε σκάφος για τις διαστάσεις σας και όχι κάποιο που είδατε φθηνό και σας άρεσε γιατί θα το πληρώσετε διπλά στο τέλος. Το να καθίσετε απλά στο σκάφος δεν είναι αρκετό για να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αγοράς.

Βήμα 4

Δοκιμάστε στη θάλασσα το καγιάκ. Αυτό είναι το καλύτερο και το πιο δύσκολο να βρείτε. Όταν ξεκίνησα κανείς δεν έδινε καγιάκ για δοκιμή εκτός και αν ήταν από ιδιώτη.
Στο http://eshop.enjoy-crete.com δίνουμε όλα όσα υπάρχουν διαθέσιμα για δοκιμή (συνήθως είναι καμιά 12ρια διαφορετικά καγιάκ).

Αν δεν μπορείτε να το δοκιμάσετε ψάξτε στο Internet αλλά πάντα θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το ποιος γράφει τι. Θα πρέπει να βρείτε κάποιον στις διαστάσεις σας (πολύ σημαντικό, ακόμη και 5 πόντοι ύψος παίζουν ρόλο) και στο επίπεδό σας ή ιδανικά κάποιον επαγγελματία του χώρου που να τον εμπιστεύεστε και να γνωρίζει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά για καγιάκ.
Επίσης σημαντικό οι συνθήκες της δοκιμής να είναι παρεμφερής με αυτές που θα κωπηλατείτε.

Το ότι κάποιο καγιάκ το δοκίμασαν σε θηριώδη κύματα δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο καλό και σε μπουνάτσα (συνήθως είναι μάπα σε μπουνάτσα και υπάρχουν αμέτρητες καλύτερες επιλογές)


Βήμα 5

Είμαι έτοιμος να το πάρω, έχω απαντήσει όλα τα παραπάνω αλλά συνειδητοποίησα όταν πήγα να δοκιμάσω ένα, ότι δεν μπορώ να πάω ευθεία 200 μέτρα χωρίς skeg ή πηδάλιο.....
Αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία (δεν είναι ντροπή, όλοι από εκεί ξεκινήσαμε ενώ κάποιοι ακόμη και μετά από χρόνια δεν έχουν γνώση πως να κατευθύνουν το σκάφος χωρίς πηδάλιο) σκεφτείτε σοβαρά να κάνετε κάποια σχολή.

Βήμα 6

Απευθυνθείτε σε κάποιο ηλεκτρονικό ή μη κατάστημα όπου εμπορεύετε την εταιρία που θέλετε και όχι από ιδιώτες (εκτός και αν είναι μεταχειρισμένο φυσικά) που ενδεχομένος εισάγουν παράνομα (χωρίς να καταβάλουν ΦΠΑ κτλ) σκάφη στην χώρα χωρίς αποδείξεις και φυσικά χωρίς εγγύηση αν έρθει σπασμένο ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην πορεία.


Όποιος θέλει να προσθέσει κάτι ευχαρίστως να απαντήσει να το περιλάβουμε στα βήματα ή να ρωτήσετε ότι θέλετε και δεν το έχω καλύψει.

Οποιαδήποτε απάντηση χρειάζεται να περιληφθεί στα παραπάνω το επεξεργάζομαι και την προσθέτω ώστε να είναι πλήρης ο οδηγός.

Ευχαριστώ όλους όσους συμμετέχουν.
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#2
Φύλαξη και μεταφορά, δύο παράμετροι σημαντικοί κατά την γνώμη μου ιδιαίτερα για αυτούς που ζούν σε διαμέρισμα!!
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#3
Πολύ σημαντικό για εμένα στη πράξη είναι το 1) το μεγεθος και 2) το βάρος του σκάφους για το φορτωνε - ξεφορτωνε στο αμαξι (ειδικά αν οδηγείτε ψηλό αμαξι - (τζιπ κλπ) και το κάνετε μόνος σας ) Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε στο προυπολογισμό σας και το κόστος για τη  σχαρα μεταφοράς, σωσιβια, κουπί, ειδικός ρουχισμός κλπ.. Τα ανωτέρω θα πρέπει να βρίσκονται σε μία αρμονία κόστους απόκτησης για να απολαυσετε με το καλυτερο δυνατο τρόπο την εμπειρία σας. Το συχνότερο είναι να επικεντρονομαστε στο σκάφος και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα ...αλλά ... θα διαπιστώσετε ότι όλα τα ανωτέρω δουλευουν σαν σύνολο.
Reply
#4
Το βάρος είναι σχετικό και δεν σημαίνει ότι ελαφρύτερο=καλύτερο. Συνήθως το αντίστροφο ισχύει όσον αφορά την αντοχή.
Θα πρέπει να ανεβεί ο αγοραστής πάρα πολύ για να πάρει ελαφρύ οπότε είναι προτιμότερο να αγοράσει μια σχάρα που φορτώνει "αυτόματα". Στοιχίζουν και αυτές ακριβά αλλά είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, άσε δε που την έχετε ότι σκάφος και να πάρετε.
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#5
(08-06-2013, 07:52 PM)stelios link Wrote: Βαγγέλη έχω προσθέσει πριν το βήμα 1 για τα πτυσσόμενα. Δώσε μια τάξη μεγέθους σχετικά με το κόστος ώστε να τα περιλάβουμε σε κάποιο από τα βήματα με βάση το κόστος.
Στήν κατηγορία μέχρι 1000 Ευρώ συμπεριλαμβανόμενου βασικού εξοπλισμού μονό πτυσσόμενο με βασικό αλουμινένιο σκελετο και φουσκωτά δομικά στοιχεία  κατηγορία χρήσης recreation
Στην Κατηγορία 1000-2000 ευρώ
- διπλό πτυσσόμενο με βασικό αλουμινένιο σκελετό και φουσκωτά δομικά στοιχεία χρήση recreation
- μονό skin on frame ξύλινο σκελετό και υφασμάτινο πέτσωμα χρήση recreation- touring ( πολύ βασικός εξοπλισμός)
- διπλό skin on frame με ξύλινο σκελετό και υφασμάτινο πέτσωμα χρήση recreation-touring ( πολύ βασικός εξοπλισμός)
Στην κατηγορία 2000-4000
- μονό skin on frame ξύλινο σκελετό και υφασμάτινο πέτσωμα χρήση touring- expedition (με τον απαραίτητο εξοπλισμό)
- διπλό skin on frame με ξύλινο σκελετό και υφασμάτινο πέτσωμα χρήση touring- expedition (με τον απαραίτητο εξοπλισμό)
Δυνατότητες ιστιοφορίας στα skin on frame με επιπλέον κόστος.
Πάνω από 4000...
- Σκληροτράχηλα μοντέλλα με ειδικές προδιαγραφές γάστρας.
- Υπερελαφροί σκελετοι κάρμπον (διπλό expedition 545m 24KG!!)
- πληρης ιστιοφορία, φλόκος και μεγίστη, με καρίνες και πλωτήρες για ολες τις πλεύσεις ( και όρτσα).
και άλλα πολλά....κέφι και λεφτά νάχουμε!!
Reply
#6
Βαγγέλη έχω κάνει edit το αρχικό μήνυμα και έχω προσθέσει και τα δικά σου σχόλια, ρίξε μια ματιά αν έκανα κάτι λάθος να το διορθώσω.
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#7
Έχω να προτείνω σαν πρώτο βήμα μια βασική εκπαίδευση στις τεχνικές του θαλάσσιου καγιάκ. Το καλύτερο καγιάκ του κόσμου να πάρεις θα σου είναι άχρηστο αν δεν ξέρεις τι να το κάνεις
Reply
#8
Το έβαλα Γιώργο πριν το βήμα 1!
Stelios
www.enjoy-crete.com
Outdoor activities in Crete
eshop: https://eshop.enjoy-crete.com
Reply
#9
Χρήσιμο άρθρο αν και απογοητευτικό το αποτέλεσμα ,  Κατευθυνόμουν αποκλειστικα για sit in αλλά το μπάτζετ μου είναι μακρυα...
Reply
#10
Αν και δεν ανήκει στην κατηγορία "αγορά " , αν "πιάνουν " ελάχιστα τα χέρια σου . υπάρχει και η επιλογή  "φτιαξτο μόνος σου "
Με την αγορά των σχεδίων δεν θα ξεπεράσεις το 500€ -600€ ανάλογα τον εξοπλισμό που θα επιλέξεις .
Τώρα αν ένα ξύλινο sit-in είναι εφάμιλλο , καλύτερο ή χειρότερο από ένα καλό καγιάκ ,αφήνω τους ειδικούς να απαντήσουν .
Για τα sit on top ένα ξύλινο ,φτιαγμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδιαστή  αν μπορει να συγκριθεί , συγκρίνεται μόνο με τα ακριβότερα του είδους .
Με δυνατό τους σημείο την πλεύση και αδύνατο την ευκολία πρόσβασης στους αποθηκευτικούς χώρους .
Και δεν ειναι δύσκολή η κατασκευή . Χρειάζεται χωρος ( ένα συνηθισμένο γκαραζ ειναι αρκετό ) και 30 - 90 μέρες από την ζωή σου .  Big Grin
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)