Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Συρτή με καγιάκ
#21
Εδώ στην Κρήτη λέμε "Το ψάρι και το μ**νι θέλει κυνήγι" όταν όμως κάτσει όπως λες και σύ ....έ... έχει άλλη γλύκα.....περιμένουμε φώτο και ζυγιάσματα!!!!!
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#22
Ωωωρέος! Smile
Μήτσος.
Reply
#23
(04-11-2012, 09:06 AM)Serpentilas link Wrote: Μέχρι τώρα ούτε εγώ έχω βγάλει κάτι... Αφού προσπαθούσα μια βδομάδα να βγάλω ψάρι τελικά μου είπαν ότι δεν έχει νόημα να ψαρεύω μεσοπέλαγα... :-\ Άρα πλέον costa costa..
Τα αρπακτικά κυνηγάνε το ψιλό και μπορούν να επιτεθούν (άρα και να πιαστούν) ακόμα και σε βάθος 20 πόντους νερό και 20 εκ. από τα την ακτή. Τα αρπακτικά κυνηγάνε το ψιλό που βρίσκει συνήθως καταφύγιο σε λιμάνια, όρμους και γενικά κοντά στην ακτή. Όπου λοιπόν είναι το ψιλό είναι και τα αρπακτικά. Τα ψάρια της συρτής που κυρίως ενδιαφέρουν εδώ είναι το λαβράκι το γοφάρι η λίτσα η παλαμίδα ο κυνηγός ο λούτσος (μπαρακούντα) το μανάλι και κατόπιν το κοκάλι ή η μεγάλη ζαργάνα που δεν αξίζει σαν θήραμα και βάρος αλλά επιτίθεται και αυτή σε τεχνητά δολώματα (τεχνητά ψαράκια).
Αν κάποιος βγαίνει συχνά για συρτή και δεν βγάζει ποτέ τίποτα κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που ψαρεύει. Στην προκειμένη περίπτωση κάνε συρτή παράκτια κατά μήκος της ακτής, πιστεύω ότι θα έχεις επιτυχίες έτσι. Πρέπει όμως να υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να σέρνεις ένα τεχνητό ψαράκι και να το περνάς από κάθε εσοχή της ακτής και κάθε μικρό κολπάκι, πάρε ένα καλάμι για spinning (35-50 ευρώ)  κοντό, περίπου 1,80 έως 2,10 μέτρα, βάλτου επάνω ένα ελαφρύ μηχανισμό για spinning  μεγέθους 4.000 π.χ. (ryobi ecusima 4000) που είναι φτηνός (40 ευρώ) και αξιόπιστος με καλά φρένα 6 κιλά, και βάλε πετονιά 27αρα με προτίμηση στις ¨αόρατες¨100% flurocarbon ή flyrocarbon coated (είναι φθηνότερες από τις 100% flurocarbon). Πήγαινε σε καποιο σημείο κοντά στην ακτή και σε απόσταση 30-40 μέτρα από αυτήν και με την βοήθεια του καλαμιού πέτα το τεχνητό ψαράκι γύρω σου σε ακτίνα 360 μοίρες και περίπου 4-5 φορές. Κάθε φορά που το ψαράκι πέφτει στη θάλασσα αρχίζεις και το μαζεύεις γυρώντας την μανιβέλα του μηχανισμού πότε πιο σιγά, πότε λίγο πιο γρήγορα και πότε stop and go. Κατόπιν πήγαινε πιο κάτω 50-60 μέτρα και επανέλαβε κ.λ.π, κ.λ.π
Αντί για καλάμι spinning μπορείς να πάρεις ένα καλάμι καθετής από βάρκα (12-20 ευρώ)που είναι και αυτό αρκετα κοντό. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να δώσεις πολλά λεφτά εκτός και αν θέλεις. Μη παραμυθιαστείτε από την φιλολογία περί καταπληκτικής αίσθησης σιγουριάς που δήθεν σου δίνει ένα ακριβό καλάμι και άλλα τέτοια αστεία για εμένα.
Τα τεχνητά ψαράκια ας είναι τύπου floating. Αυτά βυζίζονται περίπου μέχρι 80 εκατοστά ανάλογα με την ταχύτητα που τα σέρνεις ή που τα ανακτάς γυρίζοντας την μανιβέλα του μηχανισμού και ανάλογα με τις προδιαγραφές τους που αναγράφονται στην συσκευσία τους. Είναι τα καλύτερα για συρτή σε σχετικά ρηχά νερά.
Δεν χρειάζεται να ανυσηχείς μήπως σου πιαστούν στον βυθό και τα χάσεις, γιατί απλά αν σταματήσεις να τα κινείς ανεβαίνουν τελείως στην επιφάνεια και επιπλέουν εκεί. (floating). Με την εμπειρία αργότερα μορείς να χρησιμοποιήσεις και βυθιζόμενα-sinking. Αυτά βυθίζονται τελείως όταν σταματήσεις να τα κινείς, αλλά ρυθμίζεις εσύ το βάθος που θέλεις να ψαρέψεις γιατί όσο πιο γρήγορα τα μαζεύεις προς τα σένα τόσο ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Ζήτα από το κατάστημα αλιείας που προτιμάς να σου δώσει αυτά τα τεχνητά ψαράκια που δουλεύουν. Όχι τα τεχνητά που έχουν ¨καλή πλεύση¨, γιατί σχεδόν όλα έχουν. Πάρε μόνο τα τεχνητά που αποδεδειγμένα έχουν πιάσει και πιάνουν ψάρια, αυτό είναι το μόνο σωστό κριτήριο. Προτίμησε τα τεχνητά που έχουν στάνταρ χρωματισμούς, είναι δηλαδή απομιμήσεις σαρδέλας, φρύσσας και γενικά απομιμήσεις αληθινών ψαριών και απύφυγε τα πολύ fancy με τα περίεργα χρώματα. Ένα αρπακτικό μπορεί να επιτεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε χρώμα αλλά καλύτερα να παίζεις με αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες και αυτό είναι το τεχνητό που μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με ένα ψάρι-θήραμα.
Reply
#24
Εάν αγαπητέ Γιώργο σου λεμβολογήσουν το καυακ τότε αυτό,θα μπορούσαμε ίσως , στη χώρα του παραλόγου, να το χρησιμοποιήσουμε  και οι υπόλοιποι ,κάτι σαν ηδη πεπραγμένο απο την ιδια υπηρεσία,όσοι θέλουν φυσικά. Smile
      Για τη συρτή τώρα.....ίσως θα ήταν καλύτερα να λέμε ας πουμε , αυτή τη φορά για τα καλάμια ,την άλλη για τις πετονιές κ.ο.κ
Ησυρτή με το καγιάκ μπορεί να είναι απο απλή εως και ιεροτελεστεία. Αν θέλεις να κάνεις ενα περιστασιακό ψάρεμα αφου βγήκες που βγήκες τότε και τα εργαλεία σου ας είναι ελαφρά.Δεν χρειάζεσαι κάτι που θα έχει μεγάλη αντίσταση στο νερό ,και κατά συνέπεια δεν θα σε δυσκολεύει στο κουπί.Διάβασα κάπου πιο πάνω κάτι για 16 εκ. ψαράκια.Μπράβο σε αυτό που μπορεί να τραβήξει τετοιο ψαράκι για πάνω απο΄10 λεπτά .σημ. ταχύτητα ΑΠΟ 3.5 μίλια και πάνω για να δουλεύει σωστά.!!!
      Το spinning  απ το καγιάκ είναι εξαιρετικός τρόπος ψαρέματος,χωρίς να ξοδέψεις πολλά λεφτά.Ασε που τον εξοπλισμό το χρησιμοποιείς και απ τη παραλία.
      Εχουμε σχεδόν κάθε δυνατότητα για ψαρέματα εκτος απ αυτά που ζητάνε μεγάλες ταχύτητες.
Αυτοσχεδιασμός -προσαρμογή-εμπνευση και κόκκινη τρίχα στον ''τάχα'' λέμε στα μέρη μου είναι το ψάρεμα.
Μήτσος.
Reply
#25
Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε stevv... Πραγματικά η βοήθεια σου είναι πολύτιμη. Με το ψαράκι που έχω (Rapala floating COUNTDOWN SH 9cm) έβγαλα πριν λίγες μέρες 3 ψάρια (ένα σπάρο και 2 γουβιούς) το οποία πήγαν με τη μία στις γάτες...
Έχω δοκιμάσει και με βυθιζόμενη (RAPALA COUNT DOWN MAGNUM 14cm) αλλά κάθε τρείς και λίγο έπιανα βράχεια.
Η ερώτησεις μου είναι οι εξής:
1. Εάν τελικά είναι ικανοποιητική για ψάρεμα με συρτή η ταχύτητα του kayak (3.5knots πάνω κάτω).
2. Χρειάζεται να προσθέτεις βαρίδια ή όχι?
3. Έχει νόημα να πάρω μεγαλύτερο ψάρι για floating συρτή?

Πάντως σήμερα δοκίμασα ψαροντούφεκο και θα ασχοληθώ με αυτό αντί για συρτή. Απλά μετά θα βγαίνω στη θάλασσα για όλη μέρα γιατί και το ψάρεμα και το kayak είναι μεγάλο κόλλημα και πάνω απ'όλα θέλουν πολύ χρόνο. Θα βγάλω και μια ερασιτεχνική άδεια αλιείας και θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο με το λιμεναρχείο.
Το παν είναι να σηκώνεις τον κώλο σου απο τον καναπέ...!!!
Reply
#26
Να πούμε και για τον τρόπο σύνδεσης της πετονιάς με το τεχνητό. Επειδή είναι δύσκολο κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε ένα τεχνητό ψαράκι να κόβουμε την πετονιά και να δένουμε καινούριο κόμπο, κάνουμε το εξής. Δένουμε στην άκρη της πετονιάς ένα μικρό και ισχυρό στριφτάρι μήκους περίπου 13 χιλιοστά και στην άλλη ακρη του στριφταριού περνάμε μια παραμάνα ασφαλείας μήκους περίπου 16-17 χιλιοστά οπότε κάθε φορά που θέλουμε να ψαρέψουμε με ένα άλλο τεχνητό απλά ανοίγουμε την παραμάνα και περνάμε μέσα της τον κρίκο που έχει στην μύτη του το τεχνητό.
Μία απόχη είναι απαραίτητη, υπάρχουν στο εμπόριο με 5-30 ευρώ, αυτή η απλή με τα 5 ευρώ που βρίσκουμε συνήθως σε κάθε κατάστημα αλιείας είναι μια χαρά. Κόβουμε το ξύλινο κοντάρι της στο μικρό μήκος που μας βολεύει, γιατί σε ένα χαμηλό σκάφος τα μεγάλα σε μήκος εργαλεία είναι δύσχρηστα.
Ένα μικρό πενσάκι είναι απαραίτητο για να βγάλουμε τις σαλλαγγιές από το ψάρι που είναι αγγιστρωμένες. Ένα ψαλιδάκι είναι επίσης άκρως απαραίτητο γιατί όλο και κάποιο μπέρδεμα τυχαίνει που και που στην πετονιά.
Ένα σουγιαδάκι χρειάζεται για να σκοτώσουμε το ψάρι αλλά αν δεν θέλουμε να το κουβαλάμε και αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ψαλιδάκι χώνοντας την μία ή και τις δύο άκρες του βαθειά ανάμεσα στα μάτια του ψαριού.
Reply
#27
Kύριοι, μετά από μιά βόλτα σέρνοντας ένα καλαμάρι της yo zuri έπιασα έναν γλάρο!!!!!!!! ο οποίος άρπαξε το καλαμάρι, ανέβηκε στον ουρανό και μετά από λίγο το πέταξε στην θάλασσα χωρίς ευτυχώς να πιαστεί!! Θεωρώ λοιπόν τον εαυτό μου πρώτο στον διαγωνισμό ψαρέματος (μέχρι στιγμής) αλλά και ιδρυτή του σπόρ ΚΥΝΗΓΙ ΑΠΟ ΚΑΓΙΑΚ!!!!! Κατά τ΄άλλα δεν έπιασα τίποτα που να μπορεί να φαγωθεί... για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει[urlhttp://www.youtube.com/watch?v=9ySilg8dviQ][/url]
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#28
(04-28-2012, 05:52 AM)vitamin sea link Wrote: Kύριοι, μετά από μιά βόλτα σέρνοντας ένα καλαμάρι της yo zuri έπιασα έναν γλάρο!!!!!!!! ο οποίος άρπαξε το καλαμάρι, ανέβηκε στον ουρανό και μετά από λίγο το πέταξε στην θάλασσα χωρίς ευτυχώς να πιαστεί!! Θεωρώ λοιπόν τον εαυτό μου πρώτο στον διαγωνισμό ψαρέματος (μέχρι στιγμής) αλλά και ιδρυτή του σπόρ ΚΥΝΗΓΙ ΑΠΟ ΚΑΓΙΑΚ!!!!! Κατά τ΄άλλα δεν έπιασα τίποτα που να μπορεί να φαγωθεί... για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει[urlhttp://www.youtube.com/watch?v=9ySilg8dviQ][/url]

;D ;D ;D
Reply
#29
Κανενα ψάρι κανένας???
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#30
Για να πιάσεις ψάρι  ,πρέπει να πας πρώτα για ψάρεμα!!! :-X Sad Wink
Μήτσος.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 10 Guest(s)