Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Γιατί το θαλάσσιο καγιάκ δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα;
Να μπώ και εγώ στην συζήτηση και με τις δύο ιδιότητες μου...Αρχικά σαν χομπίστας του καγιάκ, και ειδικά του ταξιδιωτικού θαλάσσιου καγιάκ, ιδιότητα που προϋπήρξε μερικά χρόνια της δεύτερης, δηλαδή της επαγγελατικής ενασχόλησης με την εμπορία σκαφών και ειδικά των πτυσσόμενων.
Λοιπόν σαν χομπίστας αντιμετώπισα και εγώ την μοναξιά του κωπηλατη στην Ελλάδα, με καιρό και  ακτές που είναι όνειρο για πολούς  ξένους καγιάκερ...

Σε άλλο πόστ έχω αναφέρει τις αιτίες που θεωρώ ότι προβληματίζουν τους Ελληνες ..επαναλαμβάνω
- η δυσκολία αποθήκευσης ( πόυ στην ευχή να βάλει ένα σκάφος πέντε μέτρα αφού μένει στο διαμέρισμαWink
- η δυσκολία μεταφοράς ( χρειάζεται ΙΧ αυτοκίνητο και σκάρα )

Πολλοί που έχουν εξοχικό κοντα στην θάλασσα έχουν κάποιο καγιάκ εκεί αλλά αυτό τους περιορίζει όσοον αφορά τις παρέες στην περιοχή που έχουν το καγιάκ. Αν π.χ. την Κυριακή κανονιστέι βόλτα στον Σαρωνικό, ένας φίλος που έχει το καγιάκ στο Λουτράκι πώς θα πάει να το φέρει, πού θα το φυλάξει για το βράδυ και πως και πότε θα το γυρίσει πίσω...καταντά εκστρατεία ολόκληρη και έτσι δέν έρχεται...
Τα πτυσσόμενα, που εγώ προσωπικά διάλεξα για 'μένα πρίν ασχοληθώ επαγγελματικά με το αντικείμενο, λύνουν αυτά τα προβλήματα σε σημαντικό βαθμό.  Επίσης έχουν το πλεονέκτημα ότι τα διπλά γίνονται και μονά οπότε έχοντας ένα διπλό μπορέις να προσκαλέσεις παρέα που δέν έχει σκάφος, και με την μεγάλη τους ευστάθεια, δέν χρειάζεται κάποιος να έχει έμπειρία για να αισθανθέι σιγουρια και να απολαύσει την βόλτα του. Εχω φίλους που τα αποθηκεύουν σε μικρές αποθήκες διαμερισμάτων και τα ξεπλένουν στο μπαλκόνι. Τα δένουν και τα λύνουν κάθε φορά στην παραλία και τα μεταφέρουν με οποιοδήποτε αυτοκίνητο χωρίς ανάγκη σκάρας και ειδικού εξοπλισμού. Πάλι όμως χρειάζεται ΙΧ και τα σκάφη αυτά χρειάζονται αρκετά μεγάλη αρχική επένδυση που αποθαρρύνει κάποιον να δοκιμάσει, ιδίως στούς καιρούς πού τώρα ζούμε.
Εδώ αναζήτησα και μάλλον βρήκα λύση με το Scubi, όπως έγραψα και σε προηγούμενο πόστ, που αποθηκεύεται ακόμα και σε ντουλάπα και μεταφέρεται και με το τραίνο, τράμ, λεοφορείο. Είναι σχετικά φθηνό και τα χαρακτηριστικά πλεύσης του όπως τα δοκίμασα είναι πολυ αποδεκτά, με σημαντικό πλεονέκτημα την πολύ μεγάλη ευστάθεια, ώστε να μήν αποθαρρυνθεί ο πρωτάρης και να το χαρεί από την πρώτη βόλτα ακόμα και με κυμματάκι.

Μία λύση για όλα τα παραπάνω έιναι οι ναυτικοί όμιλοι. Κάποιοι έχουν σκάφη και ανθρώπους διατεθειμένους να σου δείξουν. ¨Εχουν όμως και πάλι το θέμα της εντοπιότητας,  κάποιου πιθανού κόστους και τον αθλητικό προσανατολισμό...

Ολο το σύστημα των αθλητικών κρατικών επιχορηγήσεων, έιναι σχεδιασμένο ώστε να προωθεί τον πρωταθλητισμό. Οι σύλλογοι "κερδίζουν" όταν έχουν πολλούς αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες και όταν οι αθλητές αυτοί έχουν διακρίσεις...Ο λαός θέλει πρωταθλητές να θαυμάζει! Ο μαζικός αθλητισμός, recreational που λένε οι κουτόφραγκοι , ή αθλητισμός αναψυχής όπως θα το λέγαμε εδώ, δέν έχει αγώνες, δέν προσφέρει διακρίσεις, δέν επιχορηγείται από την πολιτεία...
Αρα για τον μαζικό αθλητισμό, τις βόλτες και τις εκδρομές, δέν υπάρχουν κονδύλια...
Η προώθηση του μαζικού αθλητισμού, οπως την περιγράφει ο φίλος πρίν, τα event, οι διοργανώσεις και η προβολή τους έχουν έξοδα. Σε μία αγορά που οι πωλήσεις έιναι ιδιαίτερα περιορισμένες, οι εμπορικές εταιρείες δέν έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν αυτές τις εκδηλώσεις...το κράτος έιναι, και θα έιναι δυστυχώς γαι πολύ καιρό, ανύπαρκτο και εκεί γίνεται  ο φαύλος κύκλος. Εφόσον δέν γίνεται προώθηση δέν μεγαλώνει η αγορά και εφ' όσον δέν μεγαλώνει η αγορά δέν υπάρχουν πόροι για προώθηση. Ακόμα και η ύπαρξη ντέμο σκάφους, ώστε να μπορεί να δοκιμάσει πριν αγοράσει ο ενδιαφερόιμενος, αλλά και τα έξοδα να πάει αυτό το σκάφος μέχρι την παραλία και να γυρίσει πίσω, έιναι αμφισβητούμενο αν είναι "εμπορικά λογικά". Παρα ταύτα εγω προσωπικά το κανονίζω και το προσφέρω...πιό πολύ με την ελπίδα ότι θα έχω κάποτε παρέα στο καγιάκ και λιγότερο από την προσμονή του μικρού εμπορικού κέρδους...

Πάντως , νάμαστε καλά, προτίθεμαι το καλοκαιράκι να δημοσιεύω βόλτες ή και μέρες δοκιμής σκάφών στην περιοχή μου, ίσως κάνουμε και κανένα διήμερο-τριήμερο ταξιδάκι...οψόμεθα...
Reply

Messages In This Thread
Απ: Γιατί το θαλάσσιο καγιάκ δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα; - by vangelis - 04-09-2012, 11:19 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)